Tore Røsvoll

Det er kanskje ikke hvem som helst som setter seg utenfor huset ditt for å «lytte» til signalene du sender mellom det trådløse aksesspunktet og datamaskinen din. Men skulle noen gjøre det, kan du risikere at de fanger opp både bankkoder og hemmelige passord.

Likevel er det ikke derfor du først og fremst bør sikre ditt trådløse nettverk. Den viktigste grunnen er å unngå at noen snylter på deg. Der det finnes et usikret nettverk, kan du være sikker på at noen har snoket innom på ett eller annet tidspunkt.

Skjul navnet

SSID (Service Set IDentifier) er fagbetegnelsen på det som identifiserer nettverket ditt. Dette navnet er det mulig å gjøre usynlig, noe som er å anbefale på det sterkeste. Baksiden ved å gjøre seg usynlig er at du ikke får det opp i listen over tilgjengelige nettverk. Du er nødt til å kunne det — og det gjelder også tyven som vil inn.

Bruk kryptering

Kryptering er ikke kryptisk. Det betyr bare at du legger inn et slags passord som må skrives inn før du får lov til å koble deg opp mot det trådløse nettverket.

Sett på filter

Alle enheter i ditt trådløse nettverk har en fysisk adresse. Dette kalles også MAC-adressen, og denne kan du bruke til å gjøre nettverket ditt nesten ugjennomtrengelig.

MAC-adressen består av 12 tegn (i seks grupper av to tegn). Det kan være både tall og bokstaver. I Windows XP kan du ta frem et ledetekst-vindu (du finner det under Tilbehør) og skrive inn «ipconfig/all». Trykk enter og du vil blant annet se den fysiske adressen til nettverkskortet. Disse tegnene skriver du inn på rett plass i brukergrensesnittet til din trådløse ruter.

Ulempen er selvsagt at du må kjenne til den fysiske adressen til alle enheter. Og alle som kommer på besøk til deg må gjennom den samme kverna. Men når det først er gjort en gang, trenger du ikke tenke mer på det.