Det såkalte manifestet som Breivik publiserte på internett kort tid før terrorangrepene sist fredag, inneholder en rekke beskrivelser som trolig vil være sentrale når psykiatere skal sette sammen en profil av massemorderen.

I lange avsnitt beskriver han hvordan han oppfatter seg selv som en spesielt begavet person som er hevet over vanlige mennesker, skriver Aftenposten.no.

Viser råskap

Psykiater Ulf Åsgård, som har lang erfaring fra den svenske Rikskriminalpolisens gjerningsmannsprofilgruppe, sitter og leser Breiviks mer enn 1500 sider lange manifest da Aftenposten ringer.

— Han har trekk av ulike typer personlighetsforstyrrelser der tvangsmessigheten dominerer. Han beskriver at han er tvunget til å avstå fra å leve et normalt liv, og kjenner seg innestengt i sin egen tankeverden. Han kan ikke si nei til seg selv, forklarer Åsgård.- Og han har stort sett ingen sperrer. Han skriver om folk han egentlig liker, men forteller at han ikke ville tvilt med å drepe dem. Det avslører en råskap og ufølsomhet som er formidabel. Han har også et grandiost selvbilde, sier psykiateren.

- Ut fra det du har lest, er det noe som forteller deg at han ikke er strafferettslig tilregnelig?

-Nei, ikke i det hele tatt. Det kommer aldri til å bli aktuelt å overføre ham til tvungent psykisk helsevern. Det er han ikke kvalifisert for. Han er delvis innsiktsfull i sine egne problemer, og gjør hele tiden risikovurderinger, sier Åsgård.

Spesielle evner

Anders Behring Breivik har ingen utdannelse etter videregående skole. Likevel er han i sitt eget hode en svært velutdannet person med evner som få andre har.

Han forteller at skolen gikk som en lek.

«Det var ingen kurs på videregående skole for spesielt begavede individer som ville gå gjennom pensum raskere.»

Han beskriver en person som har absolutt alle muligheter.

«Hvis jeg ønsket, så kunne jeg oppnådd stort sett hva som helst. Jeg ser meg selv som en veldig ressurssterk person som er økonomisk privilegert, godt utdannet (selv om jeg nok måtte formalisert utdannelsen min hvis jeg noen gang ville jobbe for noen), i god fysisk form og er svært godt fornøyd med mitt eget utseende.»

Mener han ofrer seg

Det Breivik oppfatter som sine spesielle evner ser han som årsaken til at han må gjennomføre handlingene, som han ser på som at han ofrer seg for andre.

«Det er menneskets natur å være egoistisk, å ønske beundring og kjærlighet. Det er årsaken til at veldig få mennesker har den selvinnsikten, den ideologiske og moralske selvtillit og styrke som kreves til å handle uselvisk for sine landsmenn på eget initiativ. Og det uten en solid hierarkisk organisasjon eller et land som støtter og oppmuntrer dem. Vi har tatt på oss denne utakknemlige oppgaven fordi vi har disse karaktertrekk; den selvinnsikten, den ideologiske og moralske selvtillit og styrke, og vi er villige til å ofre livet for våre brødre og søstre selv om de vil møte oss med avsky.»

Tror ikke på terrorceller

Psykiater Ulf Åsgård tror ikke det aller minste på Breiviks påstander om at det finnes flere celler av den tempelridderordenen som han hevder å tilhøre.

— Jeg tror ikke på at det finnes noen andre slike celler som han beskriver. Han kan ikke samarbeide med andre, han er altfor selvopptatt.