De neste fem årene vil en av fire toppsjefer havne i fengsel. Nok en fjerdedel vil snike seg ut av landet med gullmynter og diamanter sydd inn i underbuksen. Atter en fjerdedel vil tilstå for å slippe unna med samfunnstjeneste — der de vil lære vanskeligstilt ungdom å ødelegge selvavslørende dokumenter og lage fiktive forretningsavtaler.

Prognosen kommer fra den amerikanske satirikeren Andy Borowitz. Han har skrevet boken «Who Moved My Soap», med undertittelen «Guide for hvordan toppsjefer overlever i fengsel».

Riktignok er prognosen for USA, men mye tyder på at etterspørselen etter smarte råd for denne gruppen fengselsfugler kan få et oppsving i Norge - og Bergen.

Boken er en parodi på alskens selvhjelpsbøker, og gir konkrete råd for hvordan en straffedømt eks-administrerende eller grådig finansmann kan overleve, ja, til og bli rik innenfor. Tipsene kommer fra toppsjefen i «Shamco». Han øser av egen erfaring når han forteller hvordan du kan gjøre dommen til et sjumils karrieresteg.

Selv skal han sitte i 35 år for svindel og skatteunndragelse. At Shamcos atomdrevne makuleringsmaskin kunne ta unna hele telefonkatalogen for Shanghai på 4,3 sekunder, var ikke nok til å vri seg unna.

Shamco-direktørens glade budskap er at fengselet på langt nær er så ille som mytene vil ha det til. Er du smart nok, kommer du ut igjen mer produktiv, mer innovativ og flere millioner kroner rikere enn da fengselsvakten sjekket deg for lus første gang.

Selv skaffer han seg en formue på å stjele fengselsklær og selge dem dyrt som «prison chic».

Han oppfordrer også administrerende kjeltringer til å fokusere på fordelene ved å sitte inne. For en toppsjefer kan det selvsagt være en tung overgang å skulle se kone og barn en hel dag hver måned, når det normale er hver jul og sommer.

Boken gir dessuten retningslinjer for strategier som virker, og strategier som er hull i hodet innenfor murene: For eksempel taper vinn/vinn-strategier smertefullt for vinn/dø-strategier.

Han gir også svært konkrete vink om hvordan unngå å bli avdelingens «gledesgutt».

Selv sier Andy Borowitz at boken fyller et hull i pensum på økonomiskoler.

— Grunnkurset i regnskapslære lærer deg bare hvordan du kommer i fengsel. Etter ankomst må du klare deg selv.