Flåtten truer

Visste du for eksempel at juletreet kan skjule flått? Og det handler ikke bare om en eller to heller.

Flåtten truer vanligvis folkehelse og liv sommers tid. Når nettene er lyse, redder den mangt et avisoppslag. Nå som nettene er lange, tenker vi ikke så mye på det blodtørstige uvesenet. Så feil kan vi ta.

sxc017ad_6340a351k129ad60b236km7fff.jpg
SCANPIX

Flere eksperter på den slags kan nemlig fortelle at juletreet slett ikke er alene når du sleper det inn i stuen. Gjemt i grenene er det opp mot 25.000 små julegjester. De heter sånt som spretthale, støvlus og dvergsikade, her er minivepser, midd og edderkopper. Ellers er de mange tusen ubudne gjestene harmløse, de lever av å suge kraften ut av barnålene eller å spise hverandre. Når juletreet kommer inn i varmen bråvåkner de av dvalen, for så ganske raskt å krepere fordi det er for tørt innendørs.Men flåtten har andre planer. Blodsugerne har for vane å klumpe seg sammen i grantrær for å hjelpe hverandre gjennom vinteren. Når de plutselig bæres inn til sommerlig klima, kvikner de til. Så sitter de i juletreet og venter. Det er ikke rapportert om at flått har angrepet mennesker i julen, men veterinærer rapporterer om at de hver jul må behandle katter eller hunder som har rotet seg under juletreet og fått flått i pelsen.

BTs råd: Uansett hvordan stemningen blir, ikke tull deg inn under juletreet, hverken ditt eget eller andres.

sp2d2c30.jpg
SCANPIX

Livsfarlig kalkunskinnSelv om kalkunen ikke har invadert norske julemiddager, er den ikke helt fremmed heller. Også her lurer farer. I USA er kalkunproduksjon big business. For å få fart på veksten og dessuten få fuglen til å se ekstra innbydende ut i slaktedisken, tilsettes arsenikk i foret. Nå kjemper grupperinger i USA for å få myndighetene til å forby denne tilsetningen.

Norske kalkuner er først og fremst farlige for hunder. Det viser seg nemlig at kalkunskinn inneholder substanser som kan føre til akutt betennelse i bukspyttkjertelen hos hunder. Og slik betennelse kan kjæledyret ditt krepere av.

BTs råd: Husk at skinnet kan bedra. Nyt gjerne kalkunen, men la ikke bikkja få skinnet, uansett hvor mye den trygler og sikler.

01090480_15b9e68k104534e5d53km3ccb.jpg
SCANPIX

Trussel: tørket fruktJulen er høysesong for rosiner, tørkede aprikoser, fiken og andre tørkede bær. Og det er heller ingen spøk. Det viser seg nemlig at slike frukter kan være stappfulle av muggsopp. Og selv om det ikke er skummelt i små mengder, truer både nyresvikt og kreft om mengden blir stor. Særlig småbarn bør passes på. Det finnes forskere som heller propper englebarna med godteri fulle av e-stoffer enn å la dem grave fingrene ned i rosinpakken. Og igjen, hunder må absolutt ikke få rosiner (eller ferske druer). Muggsoppen kan rett og slett ta livet av hunden på grunn av nyresvikt. Hunden kan forresten også dø av sjokolade, særlig den mørke angriper dyrets sentralnervesystem.

BTs råd: La heller bikkja få et ekstra kjøttbein.

syaef4ff.jpg
SCANPIX

Giftig kanelJulekrydderet fremfor noe er kanel, grøt uten kanel er utenkelig for de fleste. Farlig, farlig. Som kjent har EU gått til offensiv mot kanelen fordi den inneholder giften kumarin som skader både lever og nyrer. Folkehelseinstituttet i Norge har laget en tabell som viser hvor mye, eller rettere, hvor lite kanel som er trygt å spise daglig. En teskje inneholder 2,7 gram. En toåring bør ikke spise mer enn 0,2 gram. For voksne er faregrensen satt til 1,4 gram, altså en halv teskje. Men dette gjelder altså daglig. Og kanel er ikke så utbredt i annen mat enn grøt – og kanelte som voksne bør drikke mindre enn to desiliter av.

BTs råd: Nyt kanelen med god samvittighet i julen, pass på ellers i året.

spef0b42.jpg

Muskathallusinert?Muskat er også et julekrydder. At nøtten også inneholder rusmidlet myritisin, et hallusinogen er kanskje mindre kjent. Hvis du gnager i deg 4-5 muskatnøtter kan julen bli i høyeste laget. Å røyke krydderet skal gi enda sterkere effekt. Symptomer på rusen eller forgiftningen, er opprømthet, forvirring, hallusinasjoner, angst, kraftig hjertebank, brystsmerter og økt blodtrykk eller blodtrykksfall. Som annen rus, så går også denne som oftest over av seg selv, men ved alvorlige forgiftninger må det sykehusinnleggelse til.

BTs råd: Ta heller et par glass akevitt.