JOSTEIN IHLEBÆK| RANDI JOHANNESSEN| HANS O. TORGERSEN

Lommemannen har begått overgrep over svært store deler av det sørlige Norge, og overgriperens mobilitet har stått sentralt i politiets etterforskning.

En av teoriene politiet har jobbet etter, var at «Lommemannen» hadde en jobb der han måtte reise mye rundt, og dermed hadde muligheten til å begå overgrep over såpass store deler av landet.

Etterforskerne har også spurt seg om overgriperen rett og slett fartet rundt på måfå.

Den siktede 55-åringen, som politiet er sikre på er «Lommemannen», hadde rikelig med anledning til å bevege seg. Men det var ikke på grunn av jobben han reiste, sier flere bekjente av 55-åringen som Aftenposten.no har snakket med.

Ekstrem bilinteresse

De mener han kom seg rundt til så store deler av landet fordi han hadde en ekstrem interesse for biler – og likte å kjøre lange turer med bilene.

Siktede er mangemillionær, og eide selv flere biler. Han skal ofte ha skiftet ut bilparken sin og har vært tilknyttet flere kjente bilmiløjer i bergensområdet.

Les også: — En grei og jovial kar

— Han elsket å kjøre bilene sine og dro ofte ut på lange turer. Det er nok slik han kom seg rundt til så store deler av landet, og gjennomførte de forskjellige overgrepene, forteller en bekjent av mannen til Aftenposten.no.

— Han har stadig hatt flotte og dyre biler, som han har likt å kjøre med, sier mannen.

Tapte ankesak

Også flere andre personer som kjente 55-åringen bekrefter dette.

— Han hadde ingen grunn til å reise mye i jobben. Han var ekstremt glad i biler og elsket å kjøre lange turer. Sånn kom han seg rundt i landet, forteller en nabo av mannen.

Også en dom fra Gulating lagmannsrett kan kaste lys over hvorfor mannen politiet mener er «Lommemannen» har kunnet å reise rundt og forgripe seg på mindreårige gutter, både på hverdager, i helger og på helligdager.

Lagmannsretten behandlet en ankesak hvor den siktede 55-åringen krever yrkedsskadeerstatning utbetalt fra Storebrand Skadeforsikring i februar 1997, skriver Aftenposten.no. Den nå siktede mannen tapte.

Ble ufør

Mannen startet et foretak i 1974, og fikk etterhvert flere ansatte. Ifølge dommen begynte han bevisst å delta mindre i produksjonen på 80-tallet, og tok seg i stadig større grad av det administrative arbeidet ved bedriften.

Det kommer i tillegg frem at mannen fikk astma tidlig i den samme perioden. Astmaen ble gradvis verre og utviklet seg til en kronisk lidelse.

Her har Lommemannen vært i Bergen - se grafikk.

Her opererte Lommemannen fra 1976 til 2001 - se stor grafikk.

Her opererte Lommemannen fra 2002 til i dag - se stor grafikk

Flere leger konkluderte med at astmaen var direkte knyttet til mannens yrke.

1. mars 1993 ble mannen ett hundre prosent ufør og mottok uførepensjon.

Les også: Tatt på Sotra i 1999

I 1994 skjedde et overgrep ved en barnehage på Holmlia i Oslo, og dette overgrepet regnes som det første "sporet" etter «Lommemannen» på Østlandet.

Politiet ønsker ikke å kommentere om de knytter den siktede mannens interesse for biler og lagmannsrettens dom til reisevirksomheten.

Politiet er fortsatt svært interessert i tips i saken. Les mer om Lommemannen på Kripos' egne nettsider.

Aftenposten.no/bt.no

BT
Jan M. Lillebø
HÅVARD BJELLAND