På kort sikt lønner det seg å velge det billigste hotellet uavhengig av kjede, så lenge standarden er akseptabel.

Men er du en lojal kunde, kan åtte til ti overnattinger hos samme kjede utløse premiering i form av gratis hotellnetter.

Det florerer av gratis lojalitetsprogrammer for hoteller i Norge og verden for øvrig. Du kan melde deg inn i så mange du ønsker.

Ett eksempel: Åtte netter på et av Thon-kjedens byhoteller, og du får et gratis weekendopphold for to personer på et hotell i kategorien Thon Budget.

Forbli våken forbruker Forbrukerrådet vil hverken advare mot eller anbefale slike programmer.

— Det vi kan si er at selv om du er medlem i et slikt program må du ikke slutte å se hva du kan finne av andre tilbud, sier underdirektør Jorge B. Jensen til Aftenposten.no.

BBC-programmet Fast:Track melder at de store hotellkjedenes fordelsprogrammer nå er i vekst. Alle de norske hotellkjedene har egne bonusprogram. Store, internasjonale aktører har omfattende programmer der flere tusen hoteller deltar.

— Folk leter etter alle mulige veier til å få valuta for pengene, sier Tom Seddon, markedsdirektør i InterContinental Hotels Group, til BBC.

Gir flere fordeler

10 netter hos én hotellkjede, eller hos ett lojalitetsprogram, i løpet av ett år, er ofte også nok til å rykke opp til et høyere statusnivå. Hos Thon blir du jekket opp til «Gold»-medlem allerede etter fem overnattinger. Radissons GoldpointPlus gir deg eksempelvis sølvstatus etter 10 opphold i løpet av et år.

Høyere status kan gi fordeler som rabatt på rom, gratis oppgradering, garanterte rom ved sen ankomst, senere utsjekking, gratis avis, billigere pay-TV og mulighet til å ta med en partner uten tillegg i prisen.

— En av de viktigste tingene er å være så lojal som mulig mot ett program. Fordelene vil fortsette å øke jo høyere status du har, sier den amerikanske studenten Ben Schlapping.

Han er ekspert på dette spillet, og kan alle triksene for å få gratis overnatting. Tipsene blir presentert på bloggen One mile at a time.

Kan få flybilletter

Hotellenes lojalitetsprogrammer er ofte ikke så kjente og profilerte som tilsvarende bonusklubber hos flyselskapene.

Men også flyselskapenes fordelsprogrammer kan være veien til gratis hotellnetter. Er du ikke medlem av hotellenes egne stamgjest-klubber, kan du ofte tjene bonuspoeng på ditt Eurobonus-kort eller lignende kort fra andre flyselskaper.Både norske hotellkjeder og internasjonale giganter i bransjen har knyttet til seg en rekke partnere.

— Det interessante gjennom årenes løp er at vi begynte med å gi bort gratis hotellrom. Nå kan du imidlertid bruke poengene dine på mange forskjellige ting. Du har hoteller, flybilletter, gavekort, donasjoner til veldedighet – du kan til og med kjøpe hotellrom på konkurrerende hoteller hvis du vil, sier Tom Seddon i InterContinental Hotels Group.

«Madrasshopping», det vil si å bo på hotell kun i den hensikt å øke statusen i bonusprogrammet, er blitt et begrep blant de ivrigste poengjegerne som Ben Schlapping.

Reiser du mye internasjonalt kan dette være verdt å merke seg. Bor du for eksempel to netter på et av Hyatts billighoteller i USA, til 70 dollar natten, får du en gratis overnatting på et hvilket som helst Hyatt-hotell i verden. Og det er ofte svært så gode steder å bo.

JEAN-PIERRE MULLER