Så ble de altså enige til slutt. I 17 dager, ofte til sent på natt, har ni representanter fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet forhandlet og hestehandlet om den rød-grønne regjeringserklæringen. I går ettermiddag var de bare ett døgn fra målstreken på Soria Moria.

— Vi er nå så nær en erklæring at vi kan bekrefte at vi skal ha en pressekonferansen torsdag klokken 16, sa SV-leder Kristin Halvorsen til et utålmodig pressekorps i går.

Verken Halvorsen, Sp-leder Åslaug Haga eller Ap-leder Jens Stoltenberg ville røpe hva som gjenstår før erklæringen er helt ferdig.

— Nå gjenstår bare det vi kaller... hva er det vi har valg å kalle det?

— Enkeltheter, svarte Halvorsen og Haga i kor.

— Hva er det? ville journalistene vite.

— Det er det beste ordet vi har klart å finne for det som gjenstår i forhandlingene, svarte de tre drevne politikerne.

Stoltenberg ville heller ikke gi noen hint om hvem som blir sittende ved kongens bord i den nye regjeringen.

— Nei, den listen skal først presenteres for kongen på mandag, og vil ikke bli offentliggjort før den tid, svarte påtroppende statsminister Jens Stoltenberg.

På spørsmål fra Bergens Tidende avviste han at noen av de aktuelle statsrådene allerede er blitt kontaktet.

— Vi har ikke ringt noen. Vi vil heller ikke annonsere når vi kommer til å ringe. Men vanligvis så går dette veldig greit, forklarte Stoltenberg.

Konstitusjonell sedvane

Det eneste som er sikkert når den nye regjeringen inntar kontorene på mandag klokken 14, er altså at Jens Stoltenberg er landets nye statsminister. Men innen den tid skal Stortinget og kongen orienteres.

De formelle prosedyrene i forbindelse med regjeringsskifte, er regulert av det som kalles «konstitusjonell sedvane».

— Rent formelt kan Bondevik-regjeringen bli sittende til de får mistillitsforslag, påpeker professor Lars Svåsand ved institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

— Det er likevel automatikk i at Bondevik nå trekker seg, ut ifra det parlamentariske prinsippet om at en regjering ikke kan ha flertallet mot seg i Stortinget i viktige saker, legger han til.

Varslet avgang

Allerede valgnatten varslet Bondevik sin avgang, men dette har hele tiden vært under forutsetning av at de rød-grønne kommer til enighet om regjeringssamarbeid. Først i morgen formiddag vil Bondevik formelt meddele Stortinget om at regjeringen nå går av.

n Etter at finansministeren holder finanstalen i Stortinget klokken 10, vil Bondevik be om ordet. - Da vil han si at hans regjering vil søke avskjed, forklarer statssekretær Gunnar Husan.

n Klokken 13 i morgen møter regjeringen til statsråd på Slottet. Da vil statsministeren meddele kongen at hans regjering går av. Bondevik vil også råde kongen til å be Stoltenberg om å danne regjering, ettersom Arbeiderpartiet, SV og Sp har flertall på Stortinget. Kongen vil da be Bondevik-regjeringen om å være et forretningsministerium til den nye regjeringen tiltrer.

n Klokken 15 vil Bondevik orientere pressen under en pressekonferansen på Statsministerens kontor.

n Lørdag klokken 19 treffes Bondevik-regjeringen til et siste festmåltid. - I helgen skjer det ikke noe formelt, men regjeringen skal ha avskjedsmiddag for seg selv i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien, sier Husan.

n Mandag formiddag møtes Jens Stoltenberg og kongen på Slottet. Stoltenberg vil da presentere sin ministerliste, og varsle hvilke endringer som vil bli foretatt i departementsstrukturen. - Jeg vil tro at den nye regjeringen vil foreta visse endringer på dette feltet, sier Husan. Dette ønsket verken Stoltenberg, Halvorsen eller Haga å kommentere i går.

n Mandag klokken 11 vil Bondevik-regjeringen møtes på Slottet for siste gang.

n To timer senere, klokken 13, møter den nye regjeringen på Slottet. Etter dette møtet er det klart for den obligatoriske fotoseansen på Slottsplassen, med blomsteroverrekkelser og gratulasjoner.

n Mandag klokken 14 overrekker Kjell Magne Bondevik nøkkelen på statsministeren kontor til Jens Stoltenberg. Samtidig vil alle de andre kontornøklene i de ulike departementene ble gitt til de nyutnevnte statsrådene. - Da er det helt slutt for vår regjering, sier statssekretær Husan.