Her er noen av de vanligste metodene kortsvindlere bruker:

Skimmer: Svindlerne plasserer en liten datamaskin, såkalt skimmer, på kortslusen. Når du stikker inn kortet, lagrer skimmeren all informasjon i magnetstripen.

Samtidig holder gjerningsmennene minibanken under oppsikt. De kan ha plassert et miniatyrkamera over deg, eller ligge gjemt et stykke unna med kikkert.

På denne måten skaffer svindlerne seg både koden din og all informasjon som er lagret i kortet. Med disse opplysningene kan de lage et nytt kort og ha fri tilgang til din lønnskonto.

Libanesisk løkke: En liten løkke av videobånd plasseres inne i kortluken. Når du stikker inn kortet, virker det som om minibanken sluker det. I virkeligheten henger kortet fast i løkken.

Samtidig kommer svindlerne bort til minibanken, spør om du har problemer og tilbyr sin hjelp. De ber deg taste inn koden en gang til...

Når du forlater minibanken, trekker gjerningspersonene ut kortet, og koden din — den har de memorert.

Vennlig kelner: Du spiser og drikker godt på en restaurant. Regningen betaler du ved å overrekke bankkortet til kelneren.

Først når du senere går gjennom kontoutskriften, oppdager du at du har kjøpt varer for tusenvis av kroner i diverse butikker. Kelneren har nemlig notert seg all nødvendig informasjon, eller simpelthen kopiert kortet ditt på bakrommet.

Du tror kanskje dette bare skjer i lugubre barer i Spania? Slik er det ikke. Bankene har avslørt flere utro kelnere her i Bergen.

Skyggen i køen: Svindlerne plukker deg ut som potensielt offer på kjøpesenteret. De følger etter deg fra butikk til butikk, stiller seg bak deg i køen, og strekker hodet frem hver gang du taster koden.

Etterpå, når du setter deg ned for å hvile ut på en kafé, forsvinner lommeboken din. Svindlerne går så fra minibank til minibank, og før du forstår hva som er i ferd med å skje, er kontoen din overtrukket.

Lommetyven: Enkelte svindlere tar seg ikke bryet med å skaffe seg koden din. De nøyer seg med å rappe kortet.

Selv om de ikke kan ta ut penger i minibanker, er det nok av muligheter til å bruke opp dine penger. Svindlerne spiser på restauranter, kjører drosje, bestiller varer på internett - alt i ditt navn og med ditt kort.