Rødvin, sjokolade og peanuttsmør er glimrende lokkemidler for å ta knekken på rotter, skal vi tro skadedyreksperter Aftenposten har snakket med.

— Hos oss er sjokolade og peanuttsmør et klassisk lokkemiddel for å få rottene til å gå i rottefellen, sier biolog Jens Galby i skadedyrfirmaet Anticimex.

Ifølge skadedyrteknikeren, er det fordi disse matvarene holder godt på lukten. For jo bedre det lukter, jo større sjanse er det for at rotten går i fellen.

Dropp ost - Mange tror at ost er bra, men faktisk er det noe av det dårligste du kan bruke i fellen. Ostebiten tørker fort ut og lukter lite, sier Galby.

Rødvin er også et godt lokkemiddel på rotter, skal vi tro den danske avisen Politiken.

— Når vi prøver å lokke rottene frem til fellene, gjør vi det med vin og sjokoloade, sier Morten Otkjær Thune, sjef i skadedyrsavdelingen ved Københavns Kommune, til avisen.

Ifølge han er denne metoden en bedre løsning enn å bruke gift inne i boliger.

Unngår gift — Vi bruker aldri gift innendørs, sier Otkjær Thune.

For når rotten spiser giften, kravler den tilbake til det stedet den kom fra. Og hvis inngangen for eksempel er et defekt kloakkrør i veggen, går den der og legger seg for å dø. Når det etter hvert begynner å lukte vondt, vil det ofte være vanskelig å få rotten fjernet.

Galby er ikke helt enig i at man aldri skal bruke gift.

— Voksne rotter er noe av det vanskeligste man kan fange. Og i noen tilfeller vil være bedre å bruke gift, enn å la rotten få herje fritt.

For levende rotter kan gjøre mye større skader enn å bare lukte vondt.

— Jeg mener det er om å gjøre å ta rotten før den gnager over ledninger eller rør. Og da er det bedre å bruke gift og ta risikoen på vond lukt i en periode, sier han.

Lukter død rotte uansett Et annet poeng er at hvis du har rotter i huset, vil de før eller siden dø naturlig.

— Og da får du lukten av død rotte uansett, sier biologen i Anticimex.

En død rotte kan lukte opptil 9 måneder. Men dør den i forbindelse med jord, blir den brutt ned fortere, og lukten avtar før.

Tett igjen Det aller beste tipset for å bli kvitt rottene, er ifølge Galby forebyggende tiltak.

— Tett igjen eventuelle hull eller åpninger i boligen. Rotta kommer gjerne undenifra via sluk, drenering og avløssystem.

Et vanlig problem er for eksempel at rottene kommer inn i sluk hvor det mangler rist, eller hvor risten er laget av plast.

— Plastristen tygger de seg lett gjennom, sier Galby.

Har du rottetips? Del dem med leserne her.