Tekst og foto: Øystein Lie

Tja, det er ikke mye som er gratis i dag, tenker du kanskje. Vi har vann i springen, frisk luft, skog og fjell – og bær og sopp hvis vi gidder om høsten.

Men hva mer?

Norge er verdens rikeste land. Det er alltid noe til overs for den som leter. Det er kun fantasien og litt innsats som setter stopper for hva som kan anskaffes gratis.

Elektronikk

Her til lands kastes nesten alt som kan kastes, og gjerne i god stand. Nå skal alle for eksempel ha flatskjerm-TV. Fullt brukbare TV-er blir lempet på dyngen, og de er enkle å få tak i. Elektronikkbutikkene er forpliktet til å ta imot gamle TV-er, PC-er, printere, vaskemaskiner og lignende, det gjelder bare å komme butikken i forkjøpet. Idet en er i ferd med å kvitte seg med det han eller hun mener er avfall, slår du til: Spør om du kan ta over.

Det samme kan du gjøre på gjenvinningsstasjoner. Her dumpes alt; sofa, kamerautstyr, lamper, briller og planker som i verste fall kan kastes i peisen om vinteren. Men vær høflig, det finnes folk som for enhver pris vil kaste.

Gratis bil

Å forflytte seg er dyrt. Bil koster mye penger, og bensin sluker lommeboken. Men det er håp.

På nettsidene www.returbil.no finner sjåfører og biler hverandre. Mange bilutleiefirma, bilselgere og private trenger hjelp til å frakte sine biler. Du kan gjøre disse biltilbydere en tjeneste ved å kjøre en returbil. I mange tilfeller kjører du med full tank.

Du kan også logge deg inn på www.haikeren.no. Peter Lukas heter mannen bak siden, og han har stått 65 timer med tommelen opp i Alaska. Sommeren 2003 laget han denne nettsiden slik at sjåfør og passasjerer kan møtes lettere. Nettsiden har også oversikt over pendlere. www.haiketorget.no matcher også bilister med folk som trenger å komme fra a til b.

Ingen respons på nettet? Ikke fortvil. Du kan prøvekjøre en bil hos bilforhandlere. En annen mulighet er å finne et sted der sjåførene gjerne stopper, ikke stå langs veien. Oppsøk heller en kro eller en bensinstasjon. Det er utrolig hvor snille folk er når de vet hvem du er. I tillegg er det sosialt å sitte på, og mange synes det er drøyt å kjøre alene i mange mil. Også her en vinn-vinn-situasjon.

Avis/tidsskrifter/bøker/film

En rekke aviser og tidsskrifter har gratiskampanjer for å verve nye lesere. Her er det bare å velge og vrake, men vær obs på å si opp abonnementet i tide. Bokklubbene kjører lokketilbud hele tiden. For eksempel kan du nå få tre gratis bøker, radio, DVD og notatblokk hvis du melder deg inn i Den norske Bokklubben. Lyst på en fiskeveske eller våpenfutteral? Bokklubben Villmarksliv reklamerer for å være på sporet av det gode liv. Det er også mulig å gruble over livets rariteter i Illustrert Vitenskap i to måneder, og få en mp4-spiller for 29,50 kroner. For å nevne noe. Blader kjører kampanjer hele tiden, så det er bare å hoppe på og av. Filmleieklubber, som www.brafilm.no, gjør det samme.

Delta i konkurranser

Den som intet våger, og så videre. Du kan delta i konkurranser, og vinne iPod, reiser, krystallglass, flatskjerm og you name it. Har du litt allmennkunnskaper, kan du delta i quiz med gode premier.

Vareprøver

Firma som er i ferd med å etablere seg, eller ønsker å krangle seg inn på et marked, øser ut reklamemateriell. Du som potensiell kunde kan håve inn mat— og drikkevarer, bilder og alt du måtte ønske og ikke ønske deg. Men vær obs på eventuelle portokostnader.

Bruk biblioteket

Det kan ikke gjentas for ofte; biblioteket er genial oppfinnelse, så lenge det er gratis. Hvis du er flink til å levere tilbake i tide, har du et kostnadsfritt bibliotek. På biblioteket kan du låne bøker, spill, filmer og musikk. Har du ingen PC, kan du surfe gratis der.

Gratis software

Og siden du surfer gratis, er det heller ingen grunn til å betale mange lapper for programmer på PC-en din. På nettet florerer det av gratis programvare. Nettsidene www.download.com og www.tucows.com er to gode alternativer. Mange programmer kan brukes gratis i én måned, andre er dine for alltid.

Prut

Et gammelt triks. Det er gratis å spørre om det er mulig å få avslag på prisen. Alle butikker opererer med marginer, og den eneste risikoen er et nei. Det er forbausende ofte prisen dumpes med hundrelapper etter et spørsmål. Penger som ikke brukt, er nesten like bra som å få noe gratis.

Sjekk disse nettsidene

På nettsiden www.gjerrigknark.com får du hele tiden tips om hvordan du kan gjøre hverdagen så å si gratis. Du kan få gratistips på e-post.

www.gratis-ting.dk kan også anbefales.

Adresseavisen/Bergens Tidende