Den digitale ordkrigen går som en farsott. Wordfeud, en moderne variant av brettspillet Scrabble, er så langt lastet ned via Iphone eller Android av 50.000 nordmenn.

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 spiller Wordfeud, fordi det vekker konkurranseinstinktet i ham.

— Å klinke inn 105 poeng med tre bokstaver etter å ha grublet lenge, er stort. Problemet mitt er at jeg ofte blir sittende igjen med W’en til slutt og dermed får minuspoeng, sier han.

Bingo!

Spillforsker Jørgen Kirksæther spiller ikke selv, men sier at Wordfued er perfekt for mobilformatet. Han mener at den enorme populariteten skyldes at ideen er kompakt og enkel, og spillet lett å forstå og bli engasjert i.

— Å utfordre venner og kjente alltid er gøy. I tillegg er det å leke med ord en aktivitet for dem som virkelig bryr seg om bokstaver, sier Kirksæther.

Eskil Aasmul har en fjerdeplass fra NM i Scrabble, og er rangert som landets nest beste Wordfeud-spiller. Han har disse tipsene til hvordan du kan knuse motstanderen på Wordfeud:

— Tyn motstanderen med å legge korte ord. Spar på e'ene og prøv å legge alle syv bokstavene i ett trekk, er råd fra Aasmul.

— Hvis du ikke kan legge alle syv bokstavene, er det bedre å spille korte ord enn å legge på seks bokstaver. De lange ordene åpner for motstanderen.

Å legge ut alle syv bokstavene kalles bingo, som gir 40 bonuspoeng i Wordfeud.

Aasmul har sine favoritt- og hatbokstaver:

— Jeg har veldig vondt for å kaste Y, den er Gud i wordfeud, spiller man Y'en på en mørkeblå rute og lager ord begge veiene har man over 50 poeng. W er nok det jeg bytter oftest. J og F er møkkabrikker, men jeg prøver ofte å spille dem, sier Eskil Aasmul

Lær de gode ordene

For å bli Wordfeud-mester, må du slutte å tenke at du skal kvitte deg med flest mulig bokstaver. Her gjelder det å telle poeng. Man kan fint oppnå høy poengsum ved bare å legge to bokstaver.

Andre tips er:

•Du må samle på gode endinger, for eksempel -ene, -ede og -ete og -ende. Også -ing er en super ending.

•Lær deg de gode ordene med w: Bow, web, wok, wire, tweed, twist.

•Bruk w med en gang, eller bytt den ut. Ellers risikerer du minuspoeng til slutt.

•Hvis du vet at motstanderen sitter igjen med w, legg ut en og en bokstav for å tyne ham.

— W er livsfarlig, særlig mot slutten, sier Aasmul.

Analytikere er best

Kryssordekspert og ordentusiast Ruth Larsen er rangert som en av landets beste i Scrabble og Wordfeud. Hennes beste tips for åpningsord er å legge et superkort ord dersom du ikke klarer å oppnå dobbelt ordpoeng. Eskil Aasmul pleier å bytte ut alle bokstavene sine i begynnelsen dersom han ikke er fornøyd. Eller han legger på bare konsonanter.

— Hvem er det som har størst talent for å bli god i Wordfeud?

— Hvis du både er opptatt av språk, og er god i matematikk og analyse, da blir du flink, sier Aasmul, som selv jobber i databransjen, og i tillegg har utgitt en krimbok.

Her er noen konsonantkombinasjoner som wordfeud godtar:

mm, hm, pm, pd, bl, cd, cv, wc, cf, ng, lg.

Andre artige ord Wordfeud godtar er lortand, grace, pagan, gar, debil. De fleste bilmerker går også, bortsett fra VW og BMW.

For flere tips, sjekk ut

http://wordfeud.aasmul.net/

http://www2.scrabbleforbundet.no/

Hva er ditt beste Wordfeud-tips? Fortell gjerne i feltet under.