Fra starten av juli har gruppen Aksjon Stiklestad kjempet mot etableringen av et multireligiøst senter på Stiklestad. De har bl.a. frontet saken på nettstedet Document.no, der også terrorsiktede Anders Behring Breivik var en aktiv debattant.

Danner styre i dag

I dag etablerer aksjonen seg med eget styre på Stiklestad. Gruppen planlegger en protestaksjon på Stiklestad torsdag i forbindelse med utenriksminister Jonas Gahr Støres planlagte tale. Document. no-redaktør Hans Rustad er blant dem som har støttet initiativet.«Hvis noen har lurt på hvor grensen går for hvor mye flerkulturelt tøv nordmenn er villig til å finne seg i, så kan svaret meget vel være Stiklestad», skrev Rustad 20. juli.

Som planlagt

— Jeg må bare si at det som skjedde i Oslo, overrumplet oss fullstendig. Vi tar del i sorgen. Men programmet går videre. Selve markeringen blir dempet, vi reduserer virkemidlene. Men budskapet står ved lag. Vi kommer til å dele ut brosjyrer, sier gruppens koordinator Eivind Lundager.

Gruppens argumenter har fellestrekk med de påstander Anders Behring Breivik har lagt igjen på nettstedet Document.no. Stiklestad-aksjonistene kaller seg kristenkonservative og stiller seg kritiske til det politiske korrekte.

— Vi identifiserer oss overhodet ikke med det denne mannen har gjort. Det er en gal manns verk. Men etter hva jeg forstår fra folk som har studert tekstene hans, er ikke det han har skrevet så halsbrekkende galt. Mange deler noen av synspunktene. Folk er frustrerte over ikke å bli hørt gjennom å delta i demokratiske prosesser.

— Du tar avstand fra Behring Breiviks handlinger, men ikke fra hans synspunkter?

— Jeg registrerer at mange nordmenn er opptatt av de samme tingene som Breivik. Men jeg identifiserer meg ikke med hans konklusjoner. Nå merker jeg at det foregår en stigmatisering av oss på grunnlag av det som har skjedd i Oslo, sier Lundager.

- Ukristelig, intet mindre!

Han kan ikke anslå hvor mange personer som inngår i aksjonsgruppen, og sier det ikke finnes medlemslister ennå.

— Men det er alle slags folk, både fra det politiske sentrum og høyre, det er lærere, bønder, teologer, ateister. Vi er ikke kristenfundamentalister.

— Jeg er sjokkert, jeg trodde ikke de ville gjennomføre demonstrasjonen etter det som skjedde fredag. At de ikke skjønner at det er upassende, vitner om manglende dømmekraft, sier biskopen i Nidaros, Tor Singsaas.

— Hjelper det at det blir en dempet markering?

— Nei. De burde holde seg borte. Og det i anstendighetens navn! Her har alle vi andre inngått en felleskontrakt, alle lag av samfunnet vårt, om at vi disse dagene skal la alle stridsspørsmål ligge. Det er ikke tid for strid. For vi er i sorg! Utrolig at de ikke respekterer dette. Ukristelig, intet mindre! sier biskopen til Aftenposten.

— Det er usmakelig, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap).

— Landet er i sorg, og vi søker sammen i fellesskap. Da er det avskyelig at de finner det betimelig å mane til å sortere bort noen blant oss.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter forsvarer ytringsfriheten, men er ikke begeistret over at aksjonistene skal demonstrere ved senteret.

Samme tankegods

— De sier at de tar avstand fra Anders Behring Breivik, men ideene er langt på vei bygget på det samme tankegodset som hans, sier nestleder Per Steinar Raaen.

Senteret har ennå ikke tatt stilling til om det faktisk ønsker et multireligiøst senter.

Aksjonsgruppen har kristenkonservative holdninger i likhet med Anders Behring Breivik. Biskopen synes det er ufattelig at de, etter terroren i Oslo og på Utøya, i hele tatt «kan våge å uttale noe i retning av slike ideologiske synspunkter».

— Det vil jeg på det sterkeste ta avstand fra, sier han til Aftenposten.

— Hovedstrømmen innen alle religioner ønsker fred og forsoning mellom grupper, sier Singsaas. Nå er det tid for samtale og dialog, ikke gi rom for fordommer og fiendebilder.

Mer dialog

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett mener fredagens terror viser at det er desto større behov for interreligiøs dialog fremover:

— Vi må føre en åpen samtale slik at den typen fanatisme ikke får grobunn. Det maner til ettertanke og en viss ydmykhet at terroristen ikke var en muslim, men en som ønsket å ivareta en kristen tradisjon. Det er farlig å leke med den ilden som fundamentalisme representerer. Jeg vil be aksjonistene om å tenke seg om, slik at den ikke fremstår som støttespillere for et slikt tankegods.