Carl I. Hagen overlot i går livsverket og formannsklubben i Fremskrittspartiet til en rørt Siv Jensen. Bare én av 232 delegater stemte blankt under formannsvalget.

Nå viser en meningsmåling Opinion har utført for BT at Jensens popularitet peker rett oppover. Nær 20 prosent av velgerne foretrekker Frp-toppen som statsminister. Fortsatt er det langt frem til Jens Stoltenbergs oppslutning (45,9 prosent).

«Masochistisk»

Siv Jensen slår imidlertid knockout på Erna Solberg i statsminister-målingen. Høyre-lederen har støtte fra 8,8 prosent av de spurte. Da det samme spørsmålet ble stilt i januar, var det dødt løp mellom de to borgerlige partitoppene. Nå utpekes Jensen som landets fremste opposisjonspolitiker.

I går feide Carl I. Hagen vekk all tvil til side om hvem som er partiets statsministerkandidat i 2009. — Jeg ser allerede nå frem til landsmøtet i 2010. Da er jeg overbevist om at vi møter statsminister Siv Jensen, sa Hagen i sin avskjedstale på sin egen 62-årsdag.

Siv Jensen overtar et parti på topp, og er forberedt på nedturer.

— Jeg kommer til å gjøre feil, men det er helt menneskelig. Jeg vet at det kan blåse orkan den ene dagen, og være skyfri himmel den neste, sa han.

— Jeg må være litt masochistisk anlagt som ønsker meg en sånn jobb, som pågår døgnet rundt og hvor du til de grader blir eksponert. Jeg må være meg selv hundre prosent, på godt og vondt. Jeg må stole på meg selv og på dere. Jeg må utstå og lese ting om meg selv og folk jeg bryr meg om, uansett hvor lite sant det er, sa den nye partiformannen.

Skal smile oftere

Siv Jensen hadde sin mor Monica Kjelsberg og søster, WWF-miljøverner Nina Jensen i landsmøtesalen under det velregisserte tronskiftet.

— De er mine aller nærmeste nærmeste støttespillere og hardeste kritikere. Jeg er veldig glad i dere, sa Jensen med tårer i øynene.

Hun lovet å følge morens råd om å smile litt oftere.

— Jeg vil også avlive myten om at vi er et mannsparti uten plass for kvinner, sa Jensen.

Nå sikter Jensen frem mot statsministerjobben etter valget i 2009. Nøkkelen er å etablere en felles plattform med de andre borgerlige partiene. - Og den skal være på plass i god tid før neste stortingsvalg. Våre samtaler skal ikke skje i mediene, men i det stille, varslet Jensen.

— Det er langt frem. En borgerlig flertallsregjering er å foretrekke, men vi er beredt til å ta ansvar alene hvis situasjonen krever det, sa Jensen til pressen etter formannsvalget.

«Sta og påståelig»

Hun har merket seg Høyre-leder Erna Solbergs invitt til tettere samarbeid med Frp. Og Jensen er forberedt på at Frp må inngå kompromisser hvis hun skal oppfylle Hagens gamle Frp-drøm om endelig å si «Morn'a Jens».

Stoltenberg dukket selv opp på storskjerm i landsmøtesalen i forhåndsinnspilt avskjedshilsen til den avtroppende partiformannen.

— Du har bygd opp Frp til et stort og viktig parti. Jeg er imponert over hvor sta og påståelig du er. Du gir deg aldri! Og til slutt skal jeg si noe jeg lenge har sett frem til: Morn'a Carl!

Per Sandberg ble valgt som ny 1. nestformann, mot 19 blanke stemmer. Liv Røssland, Bergen ble gjenvalgt til sentralstyret.