• For min del vil jeg si at Thorbjørn Jagland ikke har noen fremtid i Arbeiderpartiet, sier leder i Arbeiderpartiet i Bergen, Ruth Grung. Jaglands utblåsning skuffer partikamerater i vest.

MARIANNE RØISELAND

— Thorbjørn Jagland fremsto ikke som leder og ikke som raus, men jeg skal være raus nok til å si at Jagland fortsatt kan være en ressurs for partiet. Men er han så bitter som han virker, bør han nok ta en pause, sier finansbyråd Trond Tystad.

Han og Ruth Grung fulgte i går TV 2's dokumentarprogram ýkameratArý fra BT-redaksjonen.

Grung er nådeløs og mener Thorbjørn Jagland er ferdig i partiet.

Sersjanter i Oslo

Ingen av dem legger skjul på at de er skuffet over at Ap-lederen bidrar til nye personangrep to og en halv måned før landsmøtet.

— Jeg kjenner ikke igjen bildet som skapes av to steile fronter. Kanskje har det vært noen sersjantmiljøer i Oslo, som har påtatt seg å føre krigen for disse to, men utover landet har det ikke vært slik, sier Tystad.

Han mener Thorbjørn Jagland gjør en grov feil ved å fremstille partiet som delt omtrent på midten.

— Mange av oss støtter folk fra begge fløyene, og vi liker ikke å bli presset til å tenke i svart og hvitt. Personkonflikten er for mange i partiet overdrevet. Ute i partilagene har det vært en nesten langdryg lederlojalitet, sier Tystad.

— Dette viser at vi trenger en ledelse som ikke bare er sammensatt av folk fra Oslo og Akershus hvis vi skal klare å bygge partiet opp igjen, sier Grung.

Hun mener Jagland, som partileder i ti år, må ta sin del av skylden for den ukulturen han snakker om.

— Arbeiderpartiets hovedproblem er at det fortsatt er det stengte parti. Det er vanskelig for andre å komme inn i det, og avgjørelsene blir tatt i de lukkede rom, ikke i åpne fora, sier Grung.

Gro for populær

Både Grung og Tystad mener TV-dokumentaren ikke berører det som har vært Arbeiderpartiets hovedproblem.

— Krisen startet for 20 år siden, ikke ti. Arbeiderpartiet klarte ikke å omstille seg til det nye samfunnet. Gro hadde på slutten en så stor personlig popularitet at vi slapp å gjøre endringer, mener Tystad.

— Folk i dag forventer åpenhet og frihet. Arbeiderpartiet har ikke klart å nå de nye velgergruppene fra kunnskapssamfunnet, mener Grung.

Begge er enige i at arven etter Gro måtte bli tung for den som skulle overta. Thorbjørn Jagland var dømt til å komme i skyggen av henne. Og han hadde ikke format til å forme den nye politikken for partiet.

— Jagland fikk en vanskelig start da han gikk inn i skyggen av Gro. Men han kan ikke gi Jens Stoltenberg skylden for det. Det er synd at Jagland nå bidrar til at Stoltenberg får en like vanskelig start, sier Tystad.

FEIL FOKUS: Leder i Bergen Arbeiderparti Ruth Grung og finansbyråd Trond Tystad mener det er politikken og en konservativ organisasjon, som er årsaken til fallet i oppslutning, ikke bitre personkonflikter.
Foto: Knut Egil Wang