Fredag kunngjorde Hill-Marta Solberg at hun ikke tar gjenvalg som nestleder i partiet.

Fiskeriminister Helga Pedersen (33) seiler opp som den heteste kandidaten til vervet, men også Sylvia Brustad og Karita Bekkemellem blir nevnt i spekulasjonene.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fra Bergen får gode skussmål for innsatsen i regjeringen.

— Kvalifisert

Leder i Hordaland Ap, Per Rune Henriksen, svarer dette på spørsmålet om Strøm-Erichsen bør være aktuell til nestlederjobben:

— Det er naturlig at spørsmålet blir stilt. Hun har gjort en god jobb i regjeringen og har kvalifikasjonene som trengs, sier han.

-Vil Hordalands-partiet lansere Strøm-Erichsen som kandidat?

— Hun bør være en del av diskusjonen, men vi har ikke snakket om nestledersituasjonen i fylkespartiets styre, svarer Henriksen.

Etter det BT erfarer, er det imidlertid svært lite sannsynlig at Strøm-Erichsen (57) vil bli spurt eller formelt foreslått som nestlederkandidat. Partikilder sier alderen taler mot forsvarsministeren. Det nye stjerneskuddet fra Finnmark, fiskeriminister Helga Pedersen, er soleklar favoritt. Statsminister Jens Stoltenberg har alt ført flere samtaler med Pedersen om vervet, ifølge avisen Nordlys.

«Den nye Gro»

Og i en rundspørring som NRK har gjennomført, pekte seks av femten fylkesledere på den 34 år gamle statsråden som favoritt til nestledervervet.

Pedersen synes selv det er hyggelig å bli nevnt i spekulasjonene om Hill-Marta Solbergs etterfølger.

Helga Pedersen blir av Dagsavisens politisk redaktør Arne Strand sammenliknet med den unge Gro Harlem Brundtland.

— Sammenlikningen med Gro er ikke helt ueffen. Helga Pedersen har gjort en god jobb både som politiker i Finnmark og nå i regjeringen. Hittil har hun imidlertid ikke blitt stilt på de store prøvene, sier fylkesleder og stortingsrepresentant Per Rune Henriksen, før han tilføyer:

Fra distriktet

— Nestledervervet kan ikke være en skoleringspost, Den som skal overta må vurderes på nåværende kvalifikasjoner, ikke på forventninger om hva vedkommende kan utrette i fremtiden, sier Henriksen.

Han mener det er nødvendig å ha et langt tidsperspektiv på nestledervalget. Noen opprivende duell om posisjoner på Ap-toppen i stortingsvalgåret 2009 må for all del unngås, er resonnementet.

Flertallet av de spurte fylkeslederne er samstemt i at den nye kvinnen i Ap-ledelsen ikke bør være hjemmehørende i Oslo-gryten eller det sentrale østlandsområdet.

— Geografisk spredning i toppledelsen er en fordel, men bør ikke være noen tvangstrøye når partiet velger ny nestleder, sier Henriksen.

Må være kvinne

Per Rune Henriksen gjør regning med at Akershus Ap vil kjøre frem Anniken Huitfeldt som nestlederkandidat. Huitfeldt lå an til å rykke inn i ledelsen ved forrige korsvei, men mistet muligheten da landsmøtet avgjorde at partiet bare skulle ha én nestleder.

Ap-kilder regner som uaktuelt å velge to nestledere på landsmøtet i april. Det er en løsning Arbeiderpartiet helst velger når det er politisk strid i partirekkene.

Det er også tradisjon i Arbeiderpartiet for at valgkomiteen ledes av LO-toppen. Ifølge partiets vedtekter må nestlederen være en kvinne når både leder og sekretær er menn. Ikke noe tyder på at Martin Kolberg kommer til å trekke seg som sekretær.