Pallen med det mistenkelige vaskepulveret kom med ferja til Larvik allerede mandag kveld. Fordi tollerne fattet mistanke om at ikke alt var i orden med forsendelsen, ble pallen fraktet til Torp for nærmere kontroll.

Klokka 10 tirsdag kom den nederlandske statsborgeren til tollstasjonen på Revet i Larvik for å hente og fortolle det han sa var en pall med vaskepulver, men fikk beskjed om at pulveret var til kontroll, og at han først kunne hente det på Torp klokka 12.

Siden har ingen sett mannen, og både han og den tyskregistrerte, hvite varebilen han kjørte var tirsdag kveld fortsatt etterlyst av politiet.

– Uheldige omstendigheter

Kontorsjef Audun Rønningen ved grensekontrollen i Vestfold har ingen gode svar på hvorfor den nederlandske mannen i 30-årene fritt fikk reise fra tollkontrollen på Revet, til tross for mistanken om storstilt hasjsmugling.

– Det er et godt spørsmål. Det er en del omstendigheter i saken som var uheldige, det er alt jeg kan si, sier Rønningen til NTB.

Politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt sier hele omfanget av den storstilte hasjsmuglingen ikke var klart da mannen ble bedt om å komme tilbake.

– Han fikk beskjed om at varene ikke var klare til utlevering fordi Tollvesenet skulle ta en nærmere kikk. Men da hasjen ble avdekket, var fuglen fløyet, sier Pedersen til NTB.

Drapsdømt

Nederlenderen skal ifølge politiet tidligere ha sonet en drapsdom i hjemlandet, i tillegg til å ha flere andre forhold på sitt rulleblad. Væpnet politi i Vestfold lette tirsdag etter mannen.

– Vi har varslet alle politidistrikter fra Agder til Oslo, og alle grenseoverganger følger selvsagt med, sier operasjonsleder Einar Paulsen i Vestfold politidistrikt til NTB.

Bilen, som er registrert i den tyske byen Hamburg, skal tirsdag ha blitt sett på vei mot Oslo.

Rønningen sier det var dokumenter i forbindelse med fortollingen av vaskepulveret som vakte tollernes mistanke.

– Metoden er for så vidt velkjent, og det er jobben vår å være klar over sånt. Men vi var heldige og klarte å velge ut det riktige partiet, sier Rønningen.

Han er godt fornøyd med at tollerne greide å avdekke partiet.

– Dette er av de største beslagene vi har hatt i Larvik noensinne, og et betydelig kvantum også på landsbasis, sier Rønningen.