Nå har familien fått fiber i veggen, og det uten å måtte punge ut 100.000 kroner i tilkoblingsavgift.

— Barna er kjempefornøyde. Nå kan de levere leksene og få ting gjort. Alt ordnet seg til det beste, sier Tone Hauge Hansen fra Langelia på Tysnes.

For ett år siden var tonen en annen. Det lokale bredbåndsselskapet Tysnes Breiband AS ville ikke installere fiberbredbånd fordi huset lå for avsidesliggende til i en dal. Trebarnsmoren fryktet at hun måtte ta hele installasjonskostnaden på 100.000 kroner på egen kappe.

— Ble deprimert

Fortvilet sto Hauge Hansen frem i Bergens Tidende og klaget over svært ustabilt mobilt bredbånd og manglende telefondekning. Barna kunne ikke levere skolearbeid via internett hjemmefra, besøk i nettbanken ble avbrutt, og kommunikasjon med omverdenen via Skype var umulig.

— Sønnen min på 17 år ble rett og slett deprimert. Han var jo vant med å kommunisere med venner og omverdenen på Skype og internett, sa Hauge Hansen til BT 4. november i fjor.

Den gang sa nettselskapet til BT at installasjon på avsidesliggende steder i kommunen kunne ta flere år om ikke myndighetene påla dem å bygge ut.

Hauge Hansen søkte derfor Tysnes kommune om støtte, men hørte aldri noe mer fra kommunen. Så en dag i april ringte telefonen fra Tysnes Breiband.

— De spurte om jeg fortsatt var interessert i fiber, forteller Hauge Hansen.

Takknemlig

I juni fikk hun installert fiberen i veggen til samme installasjonskostnad som andre innbyggere i kommunen. Trebarnsmoren er storfornøyd.

— Det fungerer veldig greit. TV-en hakker litt, men ellers er tilbudet bra, sier Hauge Hansen.

Hun vet ikke om hun skal takke kommunen, media eller Tysnes Breiband for at hverdagen nå er blitt lettere.

— Medietrykket kan nok ha hjulpet til. Vi ble jo veldig klar over situasjonen hennes, sier Ingrid Haaland, bredbåndskoordinator i Tysnes Breiband.

Installasjonen av fiber i huset i Langelia er blant de dyreste tilfellene i øykommunen. Årsaken er at fiberen måtte strekkes 1500 meter fra nærmeste koblingspunkt.

Haaland forklarer at de måtte ta unna andre kunder før de prioriterte huset til Hauge Hansen, men i juni var det altså hennes tur.

— Hun er en av de dyreste kundene vi har, sier Haaland.

1000 kunder

Denne uken feirer Tysnes Breiband at de har fått kunde nummer tusen på øyen med knappe 2.800 innbyggere sør for Bergen. Dermed har nesten alle husstandene i kommunen fiberbredbånd. De fleste er fastboende, men også 100 hyttekunder og 32 bedrifter er koblet til fibernettet, opplyser selskapet i en pressemelding.

— Tysnes Breiband har fra starten hatt håp om tusen kunder, selv om dette var svært ambisiøst når det totalt er 1200 fastboende husstander i kommunen. Tilbudet er viktig for at folk skal bo og jobbe i Tysnes, og hjemmekontor fungerer veldig bra når man har raskt internett, sier Haaland.