En ny forskningsrapport tyder på at mange av de premature fødslene kan skyldes at mødre som var underernærte tiden før unnfangelsen. Nå advares det mot slanking før graviditeten.

— Kvinner må tenke på skikkelig kosthold og matinntak til og med før de vet at de er gravide, fordi det ikke er sikkert at et skikkelig kosthold etter unnfangelsen kompenserer for underernæring i forkant, sier John Challis, professor i medisin og fysiologi ved University of Toronto i en pressemelding, ifølge nettstedet forskning.no. - Til og med beskjeden slanking ved unnfangelsen kan få store konsekvenser. Undersøkelsen er publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Science.

— Dette er veldig interessant, sier konstituert avdelingsoverlege Per E. Børdahl ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus til Bergens Tidende. Han understreker imidlertid at det vil kreves mer forskning før man kan si noe kategorisk om funnene.

Forskerne tror at et signal fra mor til foster rundt unnfangelsen påvirker hormonnivåene senere i graviditeten. Resultatene tyder på at selv lett slanking eller underernæring i en forholdsvis kort periode rundt begynnelsen på graviditeten kan utløse en tidlig økning av hormoner i fosteret, som i sin tur kan føre til for tidlige fødsler.