12-åringene Grete, Johanne, Synne og Cathrine på Skeie skole i Bergen er krystallklare i sine prioriteringer.

Vil være «vanlig»

De syns de ser «vanlige» ut, og er fornøyde med det. Slanking har aldri vært noen snakkis i jentegjengen.

– Ikke på skolen heller. Vi tror ikke det er noe problem i det hele tatt, iallfall ikke her hos oss. Vi har ikke hørt noen snakke om det en gang, sier de.

Men kom igjen når det er snakk om klær. Det er et hett emne for tiden. Alle jentene har så smått begynt å eksperimentere med sminke og hårfarge, og klær er den store interessen for tiden.

Viktig å være populær

– Når vi er sammen, er det slike ting vi er opptatt av. Vi diskuterer hva som er fint og hva vi har lyst å kjøpe. Det er viktig å være populær.

– Og da skal man se ut som alle andre?

– Ja, men det er viktig å ikke herme for mye etter andre, heller. Da kan du fort bli ertet. Dessuten er det mange som synes det kan bli litt kjedelig å være for populær også. Litt mye stress. Det beste er egentlig å være ganske alminnelig, sier Johanne.

Ikke morsomt å skille seg ut

– Er det viktig å ikke skille seg ut?

– Det kommer an på. Jeg tror de som skiller seg litt ut, enten fordi de er store eller mindre eller tykkere eller tynnere enn de andre, blir lagt litt merke til og kanskje også pratet litt om, men ikke så veldig mye, egentlig, sier Grete.

– Jeg tror det er slik at de som ser litt annerledes ut, er mest opptatt av det selv. Vi andre legger ikke så mye vekt på det som de selv gjør, mener Cathrine.

"VANLIG" ER GREIT: Cathrine Søfteland, Johanne Lie, Grete Sekkingstad og Synne Heggertveit tror kanskje at de som skiller seg litt ut fra mengden legger altfor stor brett på det. - Vi andre legger ikke så mye merke til det, sier jentene.
Silje Robinson