RUNE VALDERHAUG

rune.valderhaug@bergens-tidende.no

I løpet av noen timer ble de 29 britene sendt ut av landet og erstattet med nye gjestearbeidere fra Finland og Nederland. Alle de involverte i masseoppsigelsen var knyttet til det nederlandske selskapet Hertel. Dette selskapet står for isolasjonsarbeidene ved det nye LPG-prosessanlegget som Norsk Hydro bygger ved Stureterminalen. Det går mange rykter i anleggsmiljøet på Sture om bakgrunnen for slåsskampen mellom en britisk anleggsarbeider og en irsk arbeidsformann. Men informasjonssjef Arne Franck-Nielsen bekrefter overfor Bergens Tidende at slåsskampen fant sted inne på et kontor.

Ingen forsinkelser -— Norsk Hydro har ikke noe med denne saken å gjøre. Vi har en kontrakt med contractingfirmaet Raytheon, som igjen har engasjert Hertel. Men masseoppsigelsen har ikke ført til forsinkelser i arbeidet med prosessanlegget, som skal være ferdig i november, sier Franck-Nielsen. Han mener at konflikten mellom engelskmannen og iren er en enkeltstående hendelse i anleggsmiljøet. Begge hadde fri fra jobben da de endte i tottene på hverandre. Minst en av dem skal ha vært beruset. Ingen ble skadet, men etter at nevekampen var over, skal engelskmannen også ha gått løs på en bil utenfor kontoret.

Pakket sakene sine Forrige fredag ble engelskmannen innkalt til anleggsledelsen til Hertel. Der gjorde man kort prosess og gav anleggsarbeideren sparken på flekken. Men det likte de 29 engelske kollegene hans dårlig. I håp om å få trukket oppsigelsen tilbake, valgte de å si opp sine jobber med øyeblikkelig virkning. Men denne formen for solidaritet viste seg å være totalt mislykket. Dermed hadde heller ikke de 29 engelskmennene annet å gjøre enn å stå ved sine oppsigelser og pakke sakene sine. I løpet av et par timer ble hele gjengen satt på en buss med kurs for Flesland. Og umiddelbart skaffet Hertel en gjeng med nye anleggsarbeidere ble fløyet til Bergen og sendt rett til Stureterminalen, der de nå er i full jobb.