Fugelli var invitert til å holde en appell mot slutten av gudstjenesten i Vålerenga kirke mandag. I det ti minutter lange forsvaret for velferdsstaten og fellesskapet, hamret professoren i sosialmedisin løs på Fremskrittspartiet:

— Hva er det som ulmer i den norske folkesjelen når én av tre gir Frp sin stemme? Hva er det som ulmer i den norske folkesjelen når de andre partiene feigt lar Frp får sette den onde dagsordenen? spurte Fugelli fra prekestolen.

- Mobbing - Velferdsstaten er en skjør bygning. Den kan gå i stykker. Vi må forsvare den mot jeg-partiet som vil ødelegge vi-samfunnet., fortsatte professoren som er kjent for å være frittalende, særlig om Frp.

Han mente politikken til Frp er bedre for de rike enn de fattige. Og han mente Frp står i spissen for mobbing av innvandrere.

— Vi gir stemmene våre til et parti som har mobbing av innvandrerne som sitt varemerke. Systematisk gjennom 30 år har Frp bygget fordommer og fiendebilder av innvandrerne, især av muslimene.

Angrer ikke Professor Per Fugelli angrer ikke på det han sa i kirken mandag.

— Dette var en 1. mai-appell, ikke en preken. Jeg ville gjort det på nytt. Jeg er lei av taktikerne som går rundt grøten. Det er viktig å sette navn på fiender av velferdsstaten. Og den fremste fienden er Frp, sier Fugelli til NTB.

Professoren er ikke redd for at utspillet hans vil gi Frp enda flere velgere.

— Jeg har aldri vært noen taktiker, innrømmer Fugelli før han fortsetter:

— Jeg skulle ønsket meg en mye mer politisk potent kirke. Frp vil bygge ned velferdsstaten, svekke fagbevegelsen, svekke arbeidsmiljøloven. Partiet har stått for det motsatte av hva kristendommen og arbeiderbevegelsen har tuftet velferdsstaten på, nemlig nestekjærlighet, romslighet og toleranse. Velferdsstaten er et enestående byggverk som våre forfedre har fått til, sier Fugelli til NTB.

- Overtramp Påtroppende partiformann Siv Jensen kaller appellen fra Fugelli et overtramp:

— Kirken er en arena som samler folk for sin tro, på tvers av partipolitisk og sosial tilhørighet. Kirken bør være en arena fri for denne type politiske ytringer. Det er spesielt at Fugelli ikke selv ser hvilket overtramp han begår, sier Jensen til VG Nett.

Frp-formann Carl I. Hagen kaller appellen mobbing og stigmatisering og nedrakking av Fremskrittspartiet og Fremskrittspartiets velgere.

— Det er vi vant til fra Fugellis side, sier Hagen, som likevel ikke vil forfølge saken.

— Jeg er en varm forsvarer av ytringsfriheten, så hvis en professor vil bruke ytringsfriheten til å dumme seg ut for folk flest, må han få lov til det.

- Over grensen

Sogneprest Einar Gelius, som hadde invitert Fugelli, er ikke glad for utspillet, som kom uventet også på ham. Han mener Fugelli gikk over grensen.

— Vi har hatt lang tradisjon for å arrangere 1. maigudstjeneste i kirken og jeg sensurerer ikke de jeg inviterer. Men jeg syntes Fugelli gikk langt i dag. Det er ikke nødvendig å gå til angrep mot ett bestemt politisk parti, sier Gelius til NRK.

— Kirken har et politisk budskap, men vi skal ikke opptre partipolitisk. Det var den grensen Fugelli overskred i dag, sier sognepresten.