Tor Johan Stuve startet i retten med en erklæring. Der fortalte han at han var glad for å være til stede.

— Forrige gang jeg skulle møtt, var jeg syk. På grunn av det, ble dommen rar. Jeg håper retten tar hensyn til fakta, ikke det som står i avisene, sa han.

Deretter startet han et knallhardt angrep på flere aktører etter gigantkonkursen i den børsnoterte rederigrupperingen Tordenskjold.

Både Storebrand bank, som har saksøkt ham, og Kristian Gerhard Jebsen skipsrederi (KGJS), som tidligere i måneden ble tilkjent over 60 millioner kroner, fikk passene sine påskrevet.

— Banken har opptrådt meget illojalt og brutt tilliten til rederen, sa Stuve, som mener Storebrand bank har seg selv å takke for at de har tapt store penger på engasjementet sitt i Tordenskjold.

Storebrand har saksøkt Stuve og en rekke tidligere Tordenskjold-selskaper på grunn av at det banken mener er uregelmessigheter i forbindelse med salget av 20 skip til KGJS.

Banken mener Stuve ordnet salget på en slik måte at han selv har fått ut flere titall millioner kroner.

Stuve fortalte på den annen side at han har brukt egne penger og penger fra selskaper i Tordenskjold-systemet for å betale ut lønn til ansatte og for å sørge for at skipene ble levert KGJS etter avtalen.

— Vi har gjort en innsats som savner sidestykke for å levere skipene til en håpløst vanskelig kjøper, sa Stuve.

Han avviste bildet flere har tegnet hvor han har beriket seg selv på en rekke avtaler.

— Jeg er beskyldt for å ha forsøkt å stikke av med penger i februar. Hvorfor skulle jeg da i april ha sittet med bostyret og diskutert hvordan vi kan løse situasjonen?

Rettssaken mellom Storebrand bank på den ene siden, og boet etter Tordenskjold ASA, Stuve og en rekke selskaper han trolig kontroller skal avsluttes fredag. Banken krever om lag ni millioner kroner.

FORKLARTE SEG: Tor Johan Stuve mente bankene og Kristian Gerhard Jebsen skipsrederi var ansvarlig for at penger gikk tapt i Tordenskjold-systemet. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND