Av Anja Wendelborg Fremo

Sommeren er absolutt høysesong for magetrøbbel. I løpet av hele fjoråret fikk Folkehelsa melding om 2193 tilfeller av sykdom forårsaket av campylobakteriose og 1495 tilfeller av salmonella. Hver uke nå i sommer blir opp mot 100 tilfeller av campylobacter-infeksjoner og opp mot 40 salmonellatilfeller meldt inn til Nasjonalt Folkehelseinstitutt fra landets leger.

— Vi regner med at mange flere blir syke enn dem vi får melding om, sier Karin Nygård, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Vask hendene!

Bakterieeksplosjonen sommerstid kan ha mange forskjellig forklaringer.

— Bakteriene finnes på rått kjøtt og dårlig rengjorte grønnsaker, sier Max Jens Holm, smittevernlege i Stavanger kommune.

Campylobacter kan også smitte fra bekker og fjellvann. Folk kan bli syke hvis de drikker slikt vann når de er ute på tur, mener ekspertene. Økt reisevirksomhet bidrar også til at flere blir syke. Holm bekrefter at juni, juli og august er de desidert heftigste månedene for mage- og tarminfeksjoner forårsaket av matbakterier.

Hygiene er stikkord nummer en for å unngå å tilbringe varme sommerdager feberhet i umiddelbar nærhet av toalettet. Redskap som brukes til rått kjøtt bør ikke brukes til å behandle matvarer som skal spises rå. Og har kokken håndtert rått kjøtt, må han vaske hendene før han steller i stand salaten.

— Man lager mye mer mat ute. Kjøttet stekes ikke godt nok på grillen og man er mindre nøye med hygienen. Det mener Hans Blystad, overlege i Folkehelseinstituttet, er hovedårsakene til at mange plages med «sommermage».

Fugl sprer salmonella

Klassisk matforgiftning øker også om sommeren. Matforgiftet blir man blant annet av at stafylokokker, bakterier som normalt er i maten, formerer seg i hurtigfart hvis maten ikke oppbevares kjølig. Bakteriene skiller ut giftstoffer som fører til matforgiftning. Noen få timer i romtemperatur kan være nok til at en majonessalat, for eksempel, er giftig. Magesjau kan dermed være resultatet for sultne sommergjester.

— 80 prosent av dem som smittes av salmonella, har fått smitten i utlandet. Det er lav forekomst av salmonella i norske næringsmidler. Det vi vet er at småfugl og pinnsvin kan bære salmonellasmitte, sier Karin Nygård ved Folkehelseinstituttet.

Salmonellabakterien kan spres via avføring fra fugler. Spesielt barn kan være utsatt. Og igjen er rådet: Vask hendene!

STAVANGER AFTENBLAD/ BERGENS TIDENDE