• Jeg ser frem til landsmøtet og lederjobben med skrekkblandet fryd, sier Siv Jensen. BTs nye partibarometer gir den påtroppende Frp-sjefen størst grunn til å fryde seg.

For tredje måned på rad er Fremskrittspartiet over den magiske 30-grensen på partimålingen Opinion har utført for Bergens Tidende. En nedgang på et halvt prosentpoeng, rokker ikke ved det faktum at Siv Jensen denne helgen overtar ledelsen av et parti som surfer på en lang medgangsbølge.

— Det er alltid hyggelig med gode meningsmålinger, men det kommer garantert til å gå opp og ned i tiden som kommer, er den nøkterne kommentaren fra Siv Jensen til BT-målingen.

«Vi er tydelige»

  • Vil Frp kunne stabilisere seg på rundt 30 prosent etter at du er valgt til formann?

— Jeg tror vi har gode muligheter for å stabilisere oss et sted mellom 20 og 30 prosents oppslutning i årene som kommer, svarer Jensen.

Hun er overbevist om at Fremskrittspartiet vinner på tydeligheten i sitt budskap til velgerne. Dessuten har verken den såkalte bilsaken eller avsløringene om hullene i partiets familiepolitikk fått folk til å vende partiet ryggen.

Hele landsmøtehelgen på Gardermoen blir en eneste sammenhengende hyllest til avtroppende formann Carl I. Hagen. Siv Jensen innrømmer at hun går til lederjobben med skrekkblandet fryd.

— Det blir slett ikke bare en dans på roser å overta etter Carl. Jeg har mange blandede følelser for det som nå venter meg. Fra nå av kommer jeg til å bli målt på hver minste ting jeg sier og gjør, sier Siv Jensen, som nærmest for høflighets skyld minner om at hun ennå ikke er valgt til leder, eller formann som det fortsatt heter i Fremskrittspartiet.

Trekker kvinner

Fremskrittspartiet har tradisjonelt lokket til seg flest mannlige velgere. Nå oppgir også stadig flere kvinner at de kan tenke seg å stemme Frp. Valgforskere peker på lederskiftet som hovedforklaring.

— Hvis det stemmer, gleder det meg veldig. På den annen side er kvinnelige velgere ingen ensartet gruppe, men like individualistiske som alle andre. Hadde alle kvinner delt de samme standpunktene, ville vi jo være forent i ett parti. Men vi har jo sett i Sverige at forsøket til Gudrunn Schymann og andre feminister på å danne et eget kvinneparti var helt mislykket, sier Jensen.

På BTs partibarometer oppgir 25,3 prosent av kvinnene at de ville ha stemt Fremskrittspartiet hvis det var stortingsvalg i morgen. Bare Ap har flere kvinnelige sympatisører enn Siv Jensen & Co. Fremskrittspartiet har dobbelt så mange kvinnelige velgere som SV.

Stikk til Erna

Mennene er fortsatt i flertall i partiets velgerskare, nær 35 prosent ville ha stemt Frp hvis det var valg i morgen.

Ikke noe parti lekker mer til Frp enn Høyre. Siv Jensen fnyser av Erna Solbergs uttalelser til BT nylig, der hun beskyldte Fremskrittspartiet for å være et «stykkevis og delt-parti», uten noen sammenheng i politikken.

— Den påstanden har både jeg og velgerne hørt mange ganger, men folk vet at det ikke stemmer. Det Erna Solberg i virkeligheten sier, er at tidligere Høyre-velgere er dumme. Hun burde heller være opptatt av at det er mer som forener oss enn som skiller oss, sier Siv Jensen. Frp er nesten tre ganger større enn Høyre på denne BT-målingen.

Statsminister?

Spekulasjoner går ut på at Carl I. Hagen i dagens landsmøtetale kommer til å peke på Siv Jensen som Fremskrittspartiets statsministerkandidat ved valget i 1999. Hadde denne målingen vært valgresultat, ville Frp og de tre tidligere borgerlige regjeringspartiene oppnådd flertall i Stortinget.

Og Jensen understreker at Frp er rede til å styre alene hvis partiet skulle holde stillingen i møte med velgerne om drøyt tre år.

— Får vi ikke til et bredt regjeringssamarbeid på borgerlig side, ja da er vi beredt til å ta ansvar alene, sier Jensen. I gårsdagens VG kom det frem at den kommende Frp-lederen allerede nå ønsker seg venninnen Celina Midelfart som statsråd i en fremtidig Frp-regjering.

PS! Partimålingen for mai gir ingen dramatiske utslag for noen av partiene. Størst tilbakegang har Venstre, som kryper under sperregrensen med 3,8 prosents oppslutning.

SPENT: Siv Jensen er smånervøs før helgens landsmøte, der hun blir valgt til ny Frp-formann. - Jeg går til dettemed blandede følelser, innrømmer hun.