Ulykken skjedde der riksvei 4 krysser fylkesvei 16 ved Roa på Hadeland i Oppland fylke. Bussen, som hadde en fransk skoleklasse og en klasse med elever fra Hadeland om bord, kjørte nordover på riksvei 4 fredag ettermiddag.

— Gutten stakk hodet opp av takluken, og ble da truffet av broen som går over veien. Han fikk et kraftig slag mot hodet, og fikk meget alvorlige hodeskader, sier operasjonsleder Kai Lyshaugen i Vestoppland politidistrikt til Aftenposten.no.

15-åringen ble fløyet med luftambulanse til Oslo universitetssykehus Ullevål og ble senere meldt død på sykehuset.

Sterkt preget av ulykken

Den omkomne 15-åringen var med i en gruppe utvekslingselever fra Frankrike som er på besøk på Harestua skole i Lunner kommune denne uken. Sammen med de norske elevene var de på en utflukt da den tragiske ulykken inntraff.

— Både elevene, lærerne og sjåføren er kraftig berørt av dette og er sterkt preget av det som har skjedd, sier operasjonslederen.

Totalt var det rundt 60 personer om bord i ulykkesbussen. Bussen skal ha vært en dobbeltdekker, og hadde i følge politiet en fart på 70 kilometer i timen da ulykken inntraff ved 14-tiden fredag.

Ifølge politiet er bussen fire meter høy. Fri høyde fra veien opp til broen er 4,40 meter, opplyser operasjonsleder Tom Midthaug til Aftenposten.no.

- Overnatter på skolen

De 25 franske elevene kom til Harestua sist mandag, og skal etter planen bli i én uke.

Det er ennå ikke tatt stilling til om de skal reise hjem tidligere:

— Det viktigste nå er at alle er sammen. Vi skal overnatte på skolen, og forsøker å samle så mange fransktalende voksne som vi kan, sier rektor Arild Sandvik ved Harestua skole til Aftenposten.no.

Rektor sier at elevene reagerer høyst ulikt:

— Noen gråter, mens andre trekker seg unna og er stille. Det viktigste vi kan gjøre nå er å være her for dem, sier Sandvik.

Tas hånd om av kriseteam

  • Dette er en veldig tragisk ulykke. Det skulle ha vært en gledens dag, og så endte det slik, sier ordfører Anders Larmerud i Lunner kommune til Aftenposten.no.

Elevene er nå samlet på Harestua skole sammen med sine lærere og foreldre og blir tatt hånd om av et kriseteam fra Lunner kommune.

— Det viktigste nå er at vi får tatt oss av de som var med i bussen, de som hadde ansvaret for turen, og sjåføren. Vi gjør at vi kan for å hjelpe dem, sier ordføreren.

Det er også opprettet en krisetelefon som pårørende og andre som har spørsmål i forbindelse med ulykken kan ringe til. Nummeret til denne telefonen er 61 32 43 70, opplyser politiet.

Avhører vitner

Kommunen har også lagt ut informasjon til pårørende på sine nettsider .

— Vi foretar nå vitneavhør på stedet der ulykken skjedde. Vi vil også snakke med bussjåføren og vitner på bussen etter hvert som de blir i stand til å avgi forklaring, sier operasjonsleder Kai Lyshaugen.

Politiet foretar tekniske undersøkelser på åstedet fredag ettermiddag. Ulykkesbussen er også tatt inn til tekniske undersøkelser.