Uroterapeut Siri Harket ved Ullevål universitetssykehus og Astratech, lytter til mange historier når familier kommer til henne for å få hjelp. Som spesialist hører hun også annet helsepersonells erfaringer. Hun fastslår at det ikke er psykiske årsaker til at barna tisser på seg, men advarer mot at vanskelighetene kan føre til psykiske problemer.

— Ungene synes det er flaut og ekkelt, og skjuler problemet for kompisene. De tør gjerne ikke være med dem hjem etter skolen eller gå på overnattingsbesøk. De kan også gå lenge og kvi seg til for eksempel leirskoleopphold, fremholder hun.

«Ekle doer»

Opp til ti prosent av førsteklassingene er sengevætere. De fleste av dem tisser også i buksen på dagtid, og hverdagen som skolebarn kan rett og slett bli skrekkelig for noen. Barna går ikke på do, holder seg - og tisser i buksen. For å skjule hva som har skjedd drar noen genseren ned over buksen, andre binder jakken rundt livet. Eller:

— En gutt som nettopp var begynt på skolen, løp i fortvilelse og gjemte seg bak sandkassen da han ble våt. Der ble han sittende helt til læreren fant ham, forteller Harket.

Hun forteller at forskning viser at det er flest gutter som er sengevætere, og at det er flest jenter som har lekkasje om dagen. Kombinasjon av dag og natt forekommer like ofte hos begge kjønn. Skoledoene må ta en del av skylden.

— Vi hører ofte at barn som går og holder seg sier «det er så ekle doer på skolen», sier terapeuten.

— Det de fleste sier er at det lukter, mangler papir, at det er tiss på gulvet og at det er dårlige låser. Noen har bedret doene, men det er viktig å gjøre skolene oppmerksomme på dette problemet, poengterer hun.

Får ikke hjelp hos legen

Å tisse i buksen eller i sengen er fremdeles til en viss grad tabubelagt, og det finnes fremdeles fordommer.

— Holdningene er i endring, men noen får fremdeles ikke den hjelpen de trenger. Primærlegen sier gjerne «du vil vokse det av deg». Det er ikke alle leger som ser at de bør utrede barnets problem, er uroterapeutens erfaring.

Men for å sette i gang behandling er det viktig at barnet selv vil det. De voksne må ikke legge press eller prøve å overtale barnet.

— Det er viktig å gripe fatt i det, men det må skje på barnas premisser, sier hun og formaner også om at voksne ikke gir barnet lav selvfølelse.

Barna blir lei seg når det står opp om morgenen og ser at det er blitt vått i sengen. De kan ikke noe for det. Heldigvis er straff sjelden brukt, men barnet kan oppleve det vanskelig dersom foreldre sukker oppgitt.

At barna tisser på seg kan skyldes mer enn at barnet holder seg eller drikker for mye om kvelden, og hvert barn må få individuell behandling. De nattlige problemene kan skyldes at det produseres unormalt mye urin på grunn av en hormonforstyrrelse.