Isbjørnen forsøkte å ta seg inn i matlageret på fangststasjonen Austfjordneset på Svalbard, der familien Aasheim overvintrer.

Nå etterforskes eventyreren av Sysselmannen på Svalbard. Isbjørn er totalfredet på Svalbard.

Det var mandag ettermiddag at familien Aasheim på fire kom hjem til fangsthytten etter et utflukt sør for Austfjordneset på østsiden av Widjefjorden og fant sporene av en isbjørn som hadde romstert foran hytten. Deretter oppdaget de bamsen, som forsøkte å ta seg inn et vindu på tverrenden av hytten.

— Jeg så bare ryggen og bakparten på bjørnen. Jeg ropte til de andre at bjørnen var her og at alle måtte komme seg inn i hytten, forteller Stein P. Aasheim på satellitttelefon fra Svalbard til Nordlys.

På innsiden av vinduet ligger et vedlager og i rommet ved siden av hadde familien matlageret sitt. Det var mest sannsynlig maten som lokket bjørnen til fangsthytten. Da Aasheim åpnet døren til vedlageret, møtte han en bjørn som hadde hodet og nakken inne rommet. Det er bare to meter fra vinduet til døren som Aasheim åpnet.

— Bjørnen blåste i nesen, hveste og gjorde angrepsbevegelser mot meg, sier Aasheim. Han skjøt ett skudd fra en og en halv meters hold med en Magnum 44 revolver mot hodet på bjørnen.

Han avfyrte litt senere ytterligere tre skudd mot bjørnen før konen Ragnhild skjøt de siste skuddene med en hagle.

Isbjørnen veide 467 kilo og er en hann. Den var ikke radiomerket. Vekten indikerer at dette er en godt voksen bjørn.

Assisterende sysselmann Unni Lineikro ikke si noe til avisen om hva hennes vurdering av saken er. (NTB)