Frontene skjerpes i dragkampen om å få flertall for neste års statsbudsjett. Statsminister Kjell Magne Bondevik ville lørdag ikke si om det blir nye invitasjoner verken til Arbeiderpartiet eller Fremskrittspartiet.

Frp er på sin side ikke sikker på om partiet er beredt til å takke ja til en eventuell invitasjon.

— De forrige forhandlingene strandet fordi avstanden var for stor. Nå spørs det om regjeringen har tatt dette inn over seg, innsett alvoret og er villige til å ta oss på alvor. Vi får se hva de kommer med, dersom de kommer, sier Frps finanspolitiske talskvinne Siv Jensen til NTB.

Nærmere Ap

Statsministeren møtte lørdag sine egne på rådsmøte i Møre og Romsdal KrF. Der fikk Bondevik et klart råd om å samarbeide med Arbeiderpartiet, ikke Fremskrittspartiet.

— Vi kom lenger i en reell prosess med Ap enn med Frp, sier statsministeren.

Uttalelsen er ikke egnet til å bedre klimaet overfor Fremskrittspartiet.

— Bondevik bidrar ikke til å avklare situasjonen, sier Jensen. Hun legger til at regjeringspartiene nå opptrer "relativt lite profesjonelt".

— Dersom de vil ha enighet, er det ingen vits å trå vannet. Det er regjeringen som har ansvaret for å få flertall for et budsjett. Men akkurat nå har jeg ærlig talt ikke peiling på hva regjeringen vil, sier Jensen.

Innstilling i rute

Lørdag ledet Jensen et drøyt timelangt møte i finanskomiteen på Stortinget, før hun presenterte Frps alternative forslag til statsbudsjett.

Deretter fortsatte finanspolitikerne hver for seg, før de igjen samles søndag formiddag.

Finanskomiteen jobber i helgen med å sy sammen de ulike budsjettforslagene, uten at noen av alternativene har samlet flertall. Komiteen vil derfor trolig legge fram en innstilling 20 november, uten flertall for noe budsjettalternativ.

Men fristen skal komiteen holde, lover Jensen.

— Målet er å rekke fristen, ja, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

Stortingsdebatten om finansinnstillingen starter 26. november og fortsetter dagen etter.

(NTB)