Etter å ha blitt hardt presset av aktor, måtte 57-åringen gang på gang krype til korset og innrømme at han har forklart seg uriktig flere ganger både i politiavhør og i retten.

Skipperen er tiltalt for medvirkning til Nokas-ranet, ved å ha oppbevart våpen og utstyr for ranerne. Påtalemakten mener han kjørte til Stavanger og hentet sakene, før han lagret utstyret om bord i skuten sin, «Gamle Henningsvær». Hjemme hos ham og i en bod fant politiet en rekke våpen som knyttes til dødsranet.

I dag fremstod 57-åringen nærmest ribbet for troverdighet, etter å ha avgitt en sprikende og til dels svært usammenhengende forklaring.

¿ Han har gitt flere versjoner av bakgrunnen for Stavanger-turen. Først løy han i politiavhør og sa han ikke hadde vært i Stavanger i det hele tatt. Deretter forklarte han at hadde vært i Stavanger og bodde på hotell. I sin siste forklaring for retten hevdet han at han kjørte tur-retur Drammen-Stavanger på oppdrag for en mystisk mr. X som hadde lånt varebilen hans.

— Jeg vet ikke hvem denne mannen er, fastholder skipperen.

¿ Han har erkjent å ha oppbevart våpen han skal ha fått av en ukjent person, men nekter befatning med ransutstyret som ble funnet om bord i og i sjøen under skuten. På utstyret har politiet funnet en overflod av DNA-materiale fra flere av dem som nå sitter tiltalt.

— Jeg har ingen befatning med dette utstyret, sier skipperen, til tross for at et vitne har sett ham bære bager fra bilen til båten.

¿ Før ranet var skipperen ifølge egen forklaring «så blakk at det støvet av meg». En måned etter ranet hadde han derimot rikelig med kontanter. 3. mai i fjor satte han inn til sammen 90.000 kroner i forskjellige filialer i Oslo. Den dagen han ble pågrepet, 29. september i fjor, hadde han totalt 93.000 kroner i kontanter på seg.

— Det var opptjente penger, forklarte 57-åringen.

¿ Da skipperen i politiavhør ble spurt om han hadde vært i ranernes dekkleilighet i Nedre Dalgate 41, ville han ikke svare før han hadde konferert med sin advokat.

— Hvorfor kunne du ikke svare på et så enkelt spørsmål dersom du ikke hadde vært der, spurte både aktor og dommer, uten at de fikk noe klart svar fra 57-åringen.

¿ Det mest knusende slaget mot skipperens troverdighet kom helt på tampen av dagen. Da mottok dommeren en telefaks fra to vitner der de innrømmet at de hadde gitt uriktige opplysninger til politiet. Konfrontert med deres nye forklaring innrømmet 57-åringen at kjøpesummen for «Gamle Henningsvær» var 425.000 kroner, ikke 125.000, slik han hevdet bare timer tidligere.

Det betyr at mannen har hatt enda mer penger mellom hendene enn han tidligere har forklart. Selv hevder han at han dels har spart pengene, dels fått dem av faren.

I morgen fortsetter rettssaken med forklaringen til Johnny Thendrup, som har innrømmet å ha vært med på ranet. Han vil fortelle om hvordan han gjengjeldte ilden etter å ha blitt skutt av en politimann på Domkirkeplassen.