HALLGEIR OFTEDAL, KJETIL OLSEN

Tidligere i dag forklarte 57-åringen at han betalte 125.000 kroner for fiskeskuten "Gamle Henningsvær", som han kjøpte ved Henningsvær i Nord-Norge i september i fjor.

I ettermiddag ble derimot retten gjort kjent med en telefaks, som nylig ble sendt fra to vitner i saken. I faksen kom det frem en helt ny opplysning, nemlig at fiskebåteieren betalte 425.000 kroner for skuta — ikke 125.000 kroner.

— Min mening har hele tiden vært at det luktet litt av disse pengene. Det skjønner du sikkert, bemerket sorenskriver Helge Bjørnestad og så på fiskebåteieren, som hadde sunket sammen i vitneboksen.

— Ja, jeg skjønner det, svarte fiskebåteieren, som har fått kallenavnet "Skipperen" på grunn av skuten, som ble brukt til å skjule ransutstyr etter dødsranet i Stavanger.

57-åringen fra Svelvik ved Drammen erkjente deretter at han tidligere i dag serverte en løgn om kjøpesummen.

— Du sa at du betale 100.000 på forhånd. Det vil si at du hadde med deg 325.000 da du kjøpte båten. Hvor kom disse pengene fra, da?

— Jeg får svare som før, at jeg hadde arbeidet for dem, og at jeg hadde holdt tilbake litt, svarte 57-åringen mumlende.

— Dette vil altså si at det er andre enn deg som har løyet om kjøpesummen. Hvem tok initiativ til denne måten å betale for båten på, ville Bjørnestad vite.

— Det var vel begge parter, det, sa fiskebåteieren spakt. I løpet av dagen er det kommet frem at 57-åringen har løyet om flere forhold knyttet til sin egen rolle i NOKAS-saken.

Fiskebåteieren er tiltalt for medvirkning.