Et skip med et mannskap på 30 personer tok fyr 70 nautiske mil nordvest for Ørlandet i Sør-Trøndelag. Ingen er så langt meldt skadd.

— Vi har fått melding om at et skip står i brann utenfor Trøndelagskysten, vel 100 kilometer utenfor øyen Froan, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge til TV 2.

Evakuerte med helikoptre

Det er det russiske seismikkskipet Akademik Lazarev som begynte å brenne. Skipet er registrert i Murmansk.

— Mannskapet blir evakuert av båter og helikoptre, opplyser vakthavende redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB ved midnatt.

Skipet sendte ut nødmelding. Denne ble sendt videre til alle skip i nærheten.

— 30 personer var om bord da det begynte å brenne i boligsekssjonen på skipet, opplyser redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen på Sola til TV 2.

Det er høye bølger i området og en del vind.

Ikke evakuert

Klokken 00.45 opplyste HRS til VG at brannen var bekreftet slukket. Det var da usikkert om det ville bli foretatt en evakuering.

— Skipper på skipet har meldt at brannen er slukket, opplyste vakthavende redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) til NTB like før klokken 1 natt til mandag.

Skipet Akademik Lazarev var 70 nautiske mil (130 kilometer) nordvest for Ørlandet da kapteinen klokken 22.40 søndag kveld varslet om brannen.

— Selv om vi selvsagt ønsker at alle blir evakuert, er det kapteinen som fatter en slik beslutning. Vi har tilbudt ham å la folk bli evakuert, enten noen eller alle, sier Viste.

HRS besluttet natt til mandag å beholde tre Sea King-helikoptre, slepefartøy og røykdykkere på stedet.

— Vi har kommunikasjon med kapteinen via en engelskspråklig russisk kaptein på et annet fartøy, sier Viste.

HRS sendte helikoptre fra Ørlandet, Florø og Vigra til stedet. I tillegg ble et helikopter rekvirert fra Heidrun, og fartøyet Ocean Sky var rasket på stedet for å bistå. Flere andre fartøy satte også kursen mot det russiske skipet.

Russisk skip

Brannårsaken var natt til mandag ukjent, men ifølge TV 2 startet brannen i boligseksjonen på skipet. Viste opplyser til TV 2 at røykdykkere vil gjennomsøke skipet og drive etterslukking

Akademik Lazarev ble bygget i Polen i 1987. Det er 81 meter langt og har en dødvekt på 1.319 tonn. Skipet seiler under russisk flagg og eies av det Murmansk-baserte seismikkselskapet Sevmorneftegeofizika.