Gutten var på skitur med familien ved 16.45-tiden torsdag da uhellet skjedde. Først krysset faren sporet, deretter fulgte sønnen etter. Han var nær ved å bli påkjørt av et arbeidstog, etter at skiene satte seg fast på linjen, melder NRK.

To barn i 3-årsalderen

Ved 17-tiden var det samme arbeidstoget nær ved å treffe en kvinne og to barn i 3-årsalderen. De tre hadde nettopp krysset skinnegangen da toget passerte.

Jernbaneverket er oppgitt over farene skiturister utsetter seg for.

— Folk tenker ikke på at tog bruker opptil én kilometer på å stoppe. I dette tilfellet klarte gutten å komme seg unna sekunder før toget passerte, forteller trafikksjef Inge Hjertaas ved Jernbaneverket, region Vest.

Han karakteriserer ferdsel på skinnegangen som hasardiøst, og får full støtte fra politiet.

Livsfarlig

— Å krysse togskinnene er livsfarlig. Det er nok byfolk eller utlendinger som gjør dette. De fastboende vet nemlig hvor mange tog som passerer daglig, påpeker vakthavende Ole Tom Nord ved Hol lensmannskontor.

I tillegg til tre passasjertog i hver retning mellom Oslo og Bergen, passerer minst et par godstog hver eneste dag. Dessuten er det flere arbeidstog og snøryddingstog som passerer flere ganger i døgnet.

På høyfjellet er det i tillegg høye brøytekanter, og skinnegangen kan lett bli en dødsfelle.

Dødsulykke

Skiturister i skinnegangen er et velkjent problem. Hver vinter, særlig i vinter- og påskeferien, tar dumdristige skiløpere livsfarlige snarveier over skinnegangen.

— For cirka 20 år siden mistet to ungdommer livet, da de ble tatt av en snøryddingsmaskin litt øst for Finse, forteller trafikksjef Hjertaas til bt.no.

Politiet på Hol melder om at det ikke har vært personskader de siste årene, men flere hunder har blitt truffet av toget.

— I fjor ble en pulk truffet av toget. Til alt hell inneholdt pulken mat, og ikke et barn, sier vakthavende Nord ved Hol lensmannskontor.

Setter opp skilt

I disse dager arbeider Jernbaneverket med å sette opp advarselsskilt langs linjen og på perrongene på høyfjellet.

— Det er jo ikke lov å krysse skinnegangen, og i fremtiden kommer vi til å vurdere å anmelde alle som gjør dette, sier trafikksjef Hjertaas til bt.no.

Politiet i Hol er usikre på hva slags lovhjemmel skinnegjengere eventuelt kan straffes etter.

— Så vidt jeg vet har ikke politiet hjemmel til å straffe disse, sier vakthavende Ole Tom Nord.

LIVSFARLIG: Dumdristige skiturister risikerer livet når de krysser skinnegangen på Bergensbanen, mener Jernbaneverket og politiet.
Arkivfoto: Helge Sunde