Skepsisen til å åpne for såkalte Air Marshals er imidlertid stor både på regjeringshold og i Stortinget, skriver Stavanger Aftenblad.

USA har lenge lagt press på europeiske regjeringer for å få dem til å godta slike vakter, som er vanlig på amerikanske innenriksflyginger og mellom USA og andre verdensdeler.

— Det er i dag ikke tillatt med bevæpnede vakter på sivile fly i Norge. Norske luftfartsmyndigheter har ikke gitt åpning for noe slikt når utenlandske flyselskaper har søkt, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

**Les også:

Vil bevæpne danske skip mot pirater**

Bekrefter dialog

Hun bekrefter at norske myndigheter helt siden 2003 har vært i dialog med USA om saken og sier at regjeringen nå vil ta stilling til det amerikanske kravet

— Saken omfatter både Samferdsel, Justis og Utenriksdepartementene. Fram til nå har samtalene mellom de tre departementene vært håndtert på administrativt nivå. Saken skal drøftes i Regjeringen når den er avklart mellom departementene, sier Kleppa til Stavanger Aftenblad.

Hallgeir Langeland (SV) sitter både i samferdsels- og i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og han mener at det er uaktuelt å gi etter for kravet fra USA.

— Det er uaktuelt for SV å være med på bevæpning, sier han.

Langeland mener at Norge må vokte seg vel for å importere det han mener er den særegne amerikanske våpenkulturen.

SV og Frp enige

— Her brukes det milliarder av kroner på sikkerhetskontroller for å forhindre at ulovlige gjenstander kommer om bord, og så skal flyselskapene ha en cowboy med våpen inne i flyet, sier han.

Bård Hoksrud (Frp), som er nestleder i transportkomiteen, er enig med Langeland.

— Jeg er veldig skeptisk til bevæpnede vakter på fly. Det er viktig å ha et godt forhold til USA, som er vår viktigste allierte, men vi kan ikke hoppe når de sier hopp, mener Hoksrud.

Øyvind Halleraker (H) er mer åpen til å godta en endring i regelverket.

— Det er synd om sikkerhetssituasjonen er slik at bevæpning må til, men hvis sikkerheten til passasjerene kan bedres, kan vi ikke avvise dette i utgangspunktet, sier han.

Avtale i Danmark

I Danmark har man allerede inngått en avtale med USA som tilsier at man tillater bevæpnede vakter på amerikanske fly til Danmark. Avtalen har imidlertid ikke trådd i kraft ennå.

I den danske avtalen får vaktene ikke lov til å ta våpnene med ut av flyene. Dermed vil ingenting forandre seg på selve flyplassene i Danmark, mener visepolitiinspektør Kaj Lykke Majlund ved Københavns lufthavn, ifølge Politiken.dk.

Det er allerede flere andre land som benytter seg av væpnede vakter på fly. Disse er blant andre Nederland, Tyskland, Canada, Syria, Israel og Iran.

Hva synes du om bevæpnede vakter på fly til og fra Norge? Bruk kommentarfeltet under!