En artikkelserie i VG har avslørt at vaksinasjonsprogrammet, som skal beskytte mot kreft i livmorhalsen, i realiteten er et forsøksprosjekt. HPV-viruset overføres ved seksuell omgang, og hvis vaksinen skal ha ønsket virkning, må jentene vaksineres før de blir seksuelt aktive.

Ifølge avisen må den amerikanske legemiddelgiganten Merck først gjennomføre en studie av vaksineprogrammet i Norge for få lov til å markedsføre vaksinen i USA. Dette tilbakevises av produsenten.

– Vaksinen er allerede godkjent i USA, hele Europa og en rekke andre land i verden, sier informasjonsdirektør Vidar Sie i MSD (Merck, Sharp & Dohme) til NTB.

Han legger imidlertid til at Norge har vært en viktig bidragsyter for at vaksinen Gardasil ble godkjent i USA.

– For lite utprøvd

Lørdag ble det kjent at fire av de 13 ekspertene i Folkehelseinstituttet som har rådet regjeringen til å starte vaksinering av alle norske tolv år gamle jenter, har mottatt penger av Merck til forskning. En femte ekspert meldte overgang fra ekspertgruppen til selskapet.

Nestleder Rune J. Skjælaaen (Sp) i helse— og omsorgskomiteen på Stortinget stoler ikke på rådet fra Folkehelseinstituttet om å sette i gang HPV-vaksinasjon.

– Foreløpig er det ikke tiden for å innføre denne vaksinen i Norge. Vaksinen er for det første for lite utprøvd, og ikke minst stiller jeg et stort spørsmålstegn ved habiliteten til dem som har anbefalt regjeringen å innføre vaksineprogrammet. For meg er dette et eksempel på legemiddelindustriens enorme påvirkningskraft, sier Skjælaaen til VG.

Også Frps Harald T. Nesvik og SVs Inga Marte Thorkildsen er skeptiske.

Internasjonal studie

Ifølge MSD har ca. 5.000 unge nordiske kvinner siden 2000 deltatt i den internasjonale studien som var grunnlaget for godkjenning av vaksinen. 1.699 av dem var norske.

– Siden Norge har et unikt kreftregister, var en av forutsetningene fra de amerikanske legemiddelmyndighetene at oppfølgingen av alle de nordiske kvinnene i studien skulle skje i Norge. Dette vil pågå fram til ca. år 2017, opplyser Vidar Sie i MSD.

Han sier at Merck videre forplikter seg til å følge opp vaksinasjonsprogrammet på nasjonalt nivå dersom vaksinen inngår i et barnevaksinasjonsprogram. Helse og omsorgsdepartementet har foreløpig ikke tatt stilling til om vaksinen skal inn i barnevaksinasjonsprogrammet, men foreldre vil uansett kunne velge om barna deres skal vaksineres eller ikke.

Protester

Forskerne vet at HPV-vaksinen Gardasil virker på de fire vanligste typene HPV-virus. Virustypene er funnet hos kvinner som har utviklet celleforandringer, og i noen tilfeller livmorhalskreft. Hvor effektiv vaksinen vil være til å forebygge kreft, er ikke kjent.

– Når det gjelder bivirkninger, har man nå erfaring fra ca. 30.000 personer som har vært med i studier. Det er hittil ikke påvist alvorlige bivirkninger, sier Sie til NTB.

Ifølge Felleskatalogen, der alle legemidler som selges i Norge er omtalt, går det fram at påviste bivirkninger kan være reaksjoner som smerte og hevelse på injeksjonsstedet. Det kan også oppstå feber, og i sjeldne tilfeller (en av tusen) er det påvist hudreaksjoner og reaksjoner i luftveiene.