FØLELSEN AV forventning når en står utenfor og vet at man skal inn. Gleden ved tanken på alt det som venter der inne. Spenningen gjør håndflatene en anelse fuktige. Hjertet som slår ekstra hardt i det du skyver opp den tunge ytterdøren. Veien inn til selve skattkammeret er på ingen måte preget av hvilepuls.

Hos Fretex i Lagunen er en hjort med kaninører og lampesokkel på ryggen, tildelt en utkikkspost fra et gyllent klesskap i lakkert bjørk med fine utskjæringer.

— 40-50-TALLS og helt strøkent. Se hvor forseggjort hjørnene på skapet er, skryter butikksjef Marit Jordal og viser frem enda en godbit.

Et ganske høyt og smalt kombinert radioskap og barskap i bjørk. Avdelingen for drinker er satengtrukket innvendig i olivengrønt og pyntet med messingknapper. «Skal det være en Singapore Sling eller foretrekker De en pjolter, frøken?»

EN TRENDY og storblomstret duk er et retroriktig blikkfang og utstillingsunderlag for ting og tang. Blant kjørler og klær kan du også finne «En vandrer spiller med sordin» av Knut Hamsun fra 1909.

Sissel Søreide fra Austevoll tar noen toner på en torader, mens datteren Amanda venter tålmodig. Dette har syvåringen gjort før.

— Stikker alltid innom Fretex og er veldig interessert i eldre ting, sier Sissel fornøyd. Tenkte vi det ikke.

EN LAMPE fra 50-tallet med svart keramikksokkel og en skjerm av bånd, kan pynte opp hvor som helst. Eller hva med et auberginefarget 40-talls fat i steingods med vakre oransje roser, velegnet til å huse sjenerøse drueklaser?

Hos Fretex i Åsane står et okergult, rundt stereoanlegg og lyser. En diskret lapp røper at det er solgt. Æsj, typisk!

ET VAKKERT settebord i flammebjørk er fremdeles til salgs, det er også de lekre glassene dekorert med liljekonvaller.

— Perfekt til økologisk hyllebærsaft på altanen, foreslår butikkleder Eirik Mork med et lite smil.

Bibelen i billeder fra 1914 byr på vakre, lubne Rubensengler. Ellers er det en salig blanding av krimskrams og krystall. Skatter og skrot.

ALLE DE fine stundene en har tilbrakt på jakt etter et eller annet som man kanskje ikke vet hva er, før man finner det. Bare en sjelden gang kommer en hjem med noe helt unyttig som en pyntetallerken med påskriften Norge i gulldekor over bunadskledde piker som tilsynelatende er oppvokst på Sunda og smør.

Og skulle du mot formodning bli møtt med totalt uvitende spørsmål som for eksempel «Hva skal vi med det?», så må jo nødvendigvis ikke slike henvendelser alltid besvares. De kan fint henge i luften. For enten så har man sansen, eller så har en den ikke. Du finner den i alle fall helt sikkert hos Fretex.

GIDSKE STARK
GIDSKE STARK
FOTO: GIDSKE STARK
GIDSKE STARK