Barn som besøker Bergens Sjøfartsmuseum, kan nå lage eksklusive gaver til kjente av sørafrikans selskinn. For den nette pris av 20 kroner, kan ungene lage sine egne selskinnspunger.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Lage eller kjøpe julegaver

Da vi stilte spørsmål til barna som er på museet om hva som er best — å lage eller å kjøpe julegavene, svarer alle i kor:

— Lage. Selvfølgelig.

Maren Emhjellen viser stolt frem selskinnpungen som hun møysommelig har sydd. Kanskje pappa kan ha den med seg på jobb?

Hver søndag i advent

Det lages julegaver hver søndag i advent, kombinert med skattejakt rundt på museet. Både Maren og Julie blir enige om at kanskje de finner noe i skattekisten som de kan putte opp i selskinnspungen som pappaene skal få. Selskinnspungene er ferdige, så nå settes alle kluter inn for å finne skatten.

Beksøm

Lilli M. Ingvalsdsen er undervisningsleder på Bergens Sjøfartsmuseum. De har hatt et opplegg rundt juletider i over ti år.

— Vi prøver å snike inn litt historie i aktivitetene, så selskinnspungene sys med beksøm, som er en teknikk fra vikingtiden.

  • Og så er det kjekt for ungene på lage noe skikkelig, som de kan gi vekk i gave.
SELSKINNSPUNG: På julaften er det nok noen som blir ekstra glade for å få denne selskinnspungen. FOTO: RONALD E. HOLE
NÅLØYET: Det er gjennom disse hullene de små barnehendene skal føre nåla. Teknikken som brukes, er fra vikingetiden, bog heter beksøm. FOTO: RONALD E. HOLE