6. juli i fjor kunne skattedirektør Svein R. Kristensen ta imot de internasjonale gjestene på Akershus slott.

Anledningen var at Norge var vertskap for den internasjonale IOTA-konferansen (Intra-European Organisation of Tax Administrations ). Siden Kristensen var president for IOTA, var det naturlig at Norge vertskap for konferansen og den påfølgende middagen.

Kostet penger

Gjennom arbeidet med departementenes utgifter har BT fått innsyn i regningen fra Akershus slott, hvor Hotel Bristol var leid inn for å servere;

På festmiddagen på Hotel Bristol drakk de 180 gjestene 179 flasker vin. Regningen for trerettersmiddagen kom på 266.553 kroner — et snitt på 1480 kroner per person (I underkant av 1400 om man trekker fra utgifter som garderobe). I tillegg kostet det 35.000 kroner å leie Akershus festning denne kvelden. Blomster for 25.000 kroner måtte man også ha.

KOSTET: Her er regningen fra skattedirektørens festmiddag. I tillegg kom kostnader som lokalleie og blomster.

— Finansdepartementet har fått opplyst at kostnadene ved dette arrangementet er vanlig for arrangementer av den størrelse. Mht mer informasjon om arrangementer ved Akershus slott viser vi til Utenriksdepartementet, sier kommunikasjonssjef i Finansdepartementet, Runar Malkenes, til BT.

Mer enn vanlig

Når det er eksterne gjester til stede ved arrangementer kan departementene benytte seg av såkalt representasjon. I Statens personalhåndbok skisseres maksimumsgrensene for dette. i 2012 var maksprisen 1135 kroner per hode.

Departementene kan imidlertid selv definere hvilket nivå gjestene er på. Dersom det er utenlandske gjester på "høyt nivå" kan man øke satsene med inntil 30 prosent, altså 1475,5 kroner per snute.

Les mer om statens satser her

Enda mer

Når statsråden selv deltar er det andre regler som gjelder. Da gjelder regjeringens representasjon. Denne kan økes med 25 prosent, eller 50 prosent, dersom det er utenlandske gjester i på høyt nivå. Altså kan staten bruke over 1700 kroner per middagsdeltaker, uten å bryte regelverket.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) deltok selv på middagen, og ba spesifikt om å få benytte seg av slottet til middagen.

Les hele brevet fra Johnsen her!

— For et slikt arrangement med internasjonale gjester på høyt nivå gjelder utvidet sats og egne regler for cateringoppdrag, opplyser Malkenes i Finansdepartementet.