Berlinske Tidende skriver i dag at danske Statens Serum Institut, frykter at opptil 3000 dansker vil dø av Fuijan-viruset.

Danske BT skriver at forskerne har feilberegnet årets vaksine. Viruset vil ifølge den danske avisen, legge store deler av Danmark i sengen de neste ukene. Grunnen skal være at man ikke rakk å få med det såkalte Fuijan-virus med i vaksinen.

— Vaksinen virker

— Sludder og vås, sier professor Lars R. Haaheim ved Influensasenteret i Bergen til bt.no.

— Det er rett at Fujian-viruset av laboratorietekniske grunner, ikke kom med i årets vaksine, men vaksinen virker. Det kan bety at vaksinen ikke har topp effekt, som den hadde hatt dersom Fujian-viruset hadde vært med. Men vaksinen har effekt, den har god effekt, understreker Haaheim.

— Spekulasjonene om dødstall hos BTs danske navnesøster, er fullstendig tatt ut av løse luften. Erfaringene fra vaksinen fra den sørlige halvkule viser at den har effekt. Sammensetning av vaksine på nordlige halvkule, er basert på erfaringen fra vinteren på den sørlige halvkule. Vinteren er nå over i Australia og New Zealand, og vi bygger på deres gode erfaring med samme vaksine mot Fujian-viruset, forteller professoren.

Øker mest på Vestlandet

Tallene fra Folkehelsa, viser at det er en viss økning av innrapporterte influensaliknende tilfeller. Økningen er størst på Vestlandet, men det er små tall det er snakk om. Rett nok er tallene som blir offentliggjort i dag en uke gamle.

— Men det er definitivt ikke brutt ut noen influensa epidemi i Norge, i hvert fall ikke ennå. Fujian-viruset kan ha rammet en del folk, men det er ikke sikkert alle har søkt lege og dermed er blitt registrert. Det er slett ikke sikkert vi får en større epidemi denne vinteren heller. Å spå om epidemier er praktisk talt umulig. sier Haaheim til bt.no.