Så langt holder alle parter absolutt alle dører åpne i den uavklarte situasjonen om neste års statsbudsjett. Forhandlinger om et storpolitisk og historisk forlik mellom sosialdemokrater, kristeligdemokrater, liberale og konservative er i full gang. Bryter dette sammen, venter SV på at regjeringspartiene skal sondere forliksmulighetene der i gården. Men det blir neppe til noe annet enn sonderinger. Når det er avklart, står Fremskrittspartiet klare til å gjenoppta forhandlingene som tidligere brøt sammen da Carl I. Hagen sa stopp. Regjeringspartiene V, KrF og H har med andre ord listet seg rundt på gummisåler. Ikke har de laget unødig støy og de har så langt også unnlatt både å tråkke rundt i salaten og å tråkke noen for hardt på tærne.

Gjør seg kostbar

I går innbød de altså Ap til dans. Nyvalgt og gjenvalgt nestleder Hill Marta Solberg svarte på invitasjonen med — som forventet - å gjøre seg kostbar. Begge parter er nøye med å understreke at svært mye skal til for at de skal kunne kaste seg ut i en forpliktende budsjettvals.

Aps betingelser baseres på partiets alternative statsbudsjett. I utgangspunktet har partiet en liste verdt 7,5 milliarder kroner som skal innfris, men den kan det forhandles om.

Ap må imidlertid få til vesentlige innrømmelser på områder som kommuneøkonomi (eldre og skole), usosiale kutt (egenandeler på medisiner for eldre og uføre), samt støtte til arbeidsledige og industrien. Kravlisten førte ikke til den store optimismen i regjeringspartene.

- Stor avstand

— Det er stor avstand mellom oss, konstaterte Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner. Han slo fast at det blir «særdeles krevende» å komme frem til et forlik med Ap.

Hill Marta Solberg nøyde seg med å si at «det rett og slett er for tidlig å si» om et forlik er mulig.

Ingen av partene ønsket i går å gå inn på detaljer i kravene fra Ap. Spørsmålet om hvordan Aps krav skal finansieres er ennå ikke berørt.