I dag er de kongelige eiendommene her i landet fulle av antikviteter og kunstverk. Fem år er satt av til å registrere om det er kongen eller staten som eier hver av de om lag 25.000 gjenstandene. Hensikten er blant annet at ingenting skal havne på gale hender ved neste arveoppgjør, melder TV 2.

— Det er viktig nettopp i arvesituasjoner å vite hvem som eier hva, fordi det som da er kongens private vil gå i arv til hans etterkommere, mens det som er statens ikke vil gå i arv, sier leder av Slottsutvalget, Brit Denstad, til TV 2.

I våre naboland har en stiftelse hatt full kontroll over de kongelige gjenstandene. Slottsutvalget foreslår at Norge vurderer det samme.

— Stiftelsene har grovt sagt som formål å unnta disse gjenstandene fra fremtidige arveoppgjør, heter det i et notat fra Slottsutvalget.

HELE FAMILIEN: Mette-Marit (f.v.) og Haakon, dronning Sonja, kong Harald, de nyforlovede, Marianne Solberg Behn, Olav Bjørshol, Anja Bjørshol (søster), hennes mann Christian Udnæs og lillebror Espen Bjørshol.
Foto: Scanpix