På Ila fengsel og forvaringsanstalt har forsvarerteamet til Anders Behring Breivik og gjerningsmannen selv sett på rommet der de to sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrissen skal observere Breivik.

Observasjonen skal starte snart, selv om det ennå er uklart nøyaktig når.

Selve rommet er rundt 60 kvadratmeter, avlangt, og møblert med sofa, bord, stoler, TV og en datamaskin, ifølge forsvarer Geir Lippestad.

— Der skal de sakkyndige være sammen med ham, sier Lippestad.

Snakker

Inne på rommet skal Breivik gjøre normale ting, som å se på TV eller lese.

— Jeg regner med at han vil snakke med de sakkyndige på rommet også. De skal være der i mange timer, og det er jo naturlig å snakke med dem man tilbringer så mye tid sammen med, sier Lippestad.

Personale fra Dikemark sykehus skal også være der. Sykehuset har ansvaret for en rekke dømte under tvungent psykisk helsevern. Om Breivik blir dømt til det i stedet for fengsel, er det de som skal behandle ham.

Først nektet Breivik å samarbeide med de to nye sakkyndige, blant annet fordi han var misfornøyd med rapporten de to første sakkyndige leverte.

Roser de nye

I det siste fengslingsmøtet, hevdet han at 80 prosent av rapporten var feilaktig.

Etter at Høyesterett slo fast at Breivik kunne bli tvangsobservert, snudde han og ville likevel samarbeide.

Breivik har rost de to nye sakkyndige. Til sin forsvarer har han forklart at samarbeidet er godt.

— Det har vært seks samtaler med dem til nå, og Breivik opplyser at samtalene går bra og at de har et godt samarbeid. Det er også mitt inntrykk, sier Geir Lippestad.

Gjerningsmannen har forlangt at samtalene skal bli tatt opp på bånd.

Skal se dødsbilder

I dag har forsvarerne også gått gjennom etterforskningsmateriale som er blitt gjort tilgjengelig for ham. Snart skal Breivik også se politiets åstedsbilder av de han drepte.

— Han har ikke sett bildene ennå, men vi har funnet det riktig at han skal se dem. Det handler om å forberede ham på det, sier Lippestad.

Til politiet har gjerningsmannen selv brukt ord som «absurd» om drapene.

— Det var en helt absurd opplevelse på hele Utøya, har Breivik forklart i avhør.