Det er franske Chloé Bezault som har tatt initiativ til en minnemarkering ved Den blå steinen, lørdag klokken 14.

Bakgrunnen er angrepet på redaksjonslokalene til Charlie Hebdo onsdag, der i alt 12 mennesker døde.

— Det er forferdelige ting som har skjedd, og de som er drept er folk som har kjempet i årevis. Det er viktig at vi alle står sammen og viser at vi er med, både i Frankrike og resten av verden, sier Bezault.

- Viktigst å være sammen

Hun representerer Den franske alliansen, og har på kort tid fått med seg også Bergen journalistlag, Felles innvandrerråd i Hordaland, Bergen internasjonale kultursenter og Islam for alle.

Bezault sier hun ikke har noen spesiell plan for markeringen, som hun tok initiativ til på kort varsel.

— Det viktigste er å samle folk, i tillegg vil det bli noen appeller.

Hun sier det er vanskelig å være borte fra hjemlandet i en tid som dette.

— Jeg vil jo veldig gjerne være med andre franskmenn under slike omstendigheter.

- Ansvar for å ta avstand

Nooshin Zaery, styremedlem i Felles innvandrerråd og leder i Islam for alle, hadde egentlig tenkt å arrangere en egen markering, men valgte å heller bli med på lørdagens minnestund.

— Målet vårt er jo å vise solidaritet, sier hun.

Zaery forklarer at hun følte det nødvendig å vise at hun tar avstand fra angrepene.

— Det handler først og fremst om medmenneskelighet, men som muslim føler jeg at jeg har et ansvar for å vise til hele verden at dette ikke er islam, og at dette er noe både jeg personlig og min religion tar asvtand fra, sier hun.

— Religion blir bare en unnskyldning for disse handlingene. Egentlig handler det om politikk, mener Zaery.

Eifeltårnet går i svart

I Paris samlet store folkemengder seg allerede i går kveld på Place de la Republique i sympati med ofrene etter angrepet på Charlie Hebdo. Flere med blyanter som de holdt i været.

Også torsdag kveld vil folk samles samme sted. Ordfører Anne Hidalgo i Paris har invitert alle «fredens forkjempere» til markering klokken 18. To timer etter vil lysene på Eifeltårnet slukkes.

Flere organisasjoner, blant andre franske SOS Rasisme, har også gått sammen om å minnes terrorofrene i Paris på søndag. Også da på Place de la Republique.

STØTTEERKLÆRING: Uttrykket «Je suis Charlie» gikk over hele verden allerede onsdag kveld. Både på plakater på markeringer, og som hashtag i sosiale medier.
Scanpix