Kommisjonen ledes av Truls Grasmo fra Bergen. Han er kommandørkaptein og tjenestegjør til daglig ved planavdelingen på Forsvarskommando Sør-Norge i Stavanger.

Samler informasjon

De syv kommisjonsmedlemmene har fått drøye seks uker på seg til å finne ut hva som skjedde da fartøyet plutselig tok fyr.

— Kommisjonen er satt sammen av både militære og sivile med kompetanse innen denne fartøystypen. Vi har folk ved vraket som har som oppgave å samle så mye informasjon som mulig, forteller Grasmo til bt.no.

I morgen kommer besetningen på KNM «Orkla» til Haakonsvern og da vil trolig skipssjefen levere sin rapport om det som skjedde tidlig i går. Grasmo vil ikke kommentere noen av teoriene om brannårsak.

— Vi vil bruke tiden og gjøre et grundig arbeid. Det er ingen grunn til å spekulere nå, sier han. Det vil ikke bli holdt sivil sjøforklaring etter brannen.

Blir ikke erstattet

Leder for kysteskadren ved Haakonsvern, flaggkommandør Trond Grytting, tar tapet av «Orkla» tungt, men sier brannen ikke får umiddelbare konsekvenser for marinens operasjoner.

— Jeg kan ikke tenke meg at vi vil kunne kjøpe et nytt fartøy som erstatning. Det er et hardt slag for Norge at landets marine, som allerede er på et mini-mumsnivå, nå er blitt enda mindre. Vi er nødt til å omdisponere bruken av fartøyene for å holde kapasiteten på et akseptabelt nivå, sier han.

Til tross for at årsaken til brannen er en gåte, har Sjøforsvaret ingen planer om å stanse planlagte operasjoner med de åtte gjenværende minefartøyene i samme klasse.

ý Jeg føler at rutinene våre er gode nok til at driften er forsvarlig. Derfor vil vi operere som vanlig. Det gjelder også KNM «Hinnøy», som inngår i Natos stående mineryddingsstyrke og opererer utenlands, sier Grytting.

Ammunisjonen ikke skyldig

KNM «Orkla» hadde tilsammen 4700 skudd til relativt småkalibrede våpen om bord. Grytting avviser at den eksplosive brannen kan ha blitt startet av eller ved ammunisjonen.

— Det kan utelukkes. Brannen har trolig startet på et område der det ikke lagres ammunisjon.

FULL FYR: KNM "Orkla" er totalskadd av brannen, og står i fare for å synke. Bildet er fra i går.
FOTO: HJØRDIS SKAAR, HARAMS NYTT