— Utviklingen bør være en vekker for alle som ønsker regjeringsskifte. Det blir stadig mer tydelig at det er mellom Ap og H valget avgjøres, sier partiets parlamentarisk nestleder Per-Kristian Foss til NTB.

Han mener det er altfor tidlig å konkludere at Høyres økte oppslutning på målingene kom for tidlig.

— Det skjer alltid store bevegelser blant velgerne i slutten av valgkampen. Det vil skje også i år. Vi vil holde fast på budskapet om behovet for bedret utdanning og lavere skatter og avgifter, men kanskje trekke fram flere områder der det er behov for lettelser, sier Foss.

Klart tilbake

Foss mener det ikke kan være tvil om at oppslutning om Høyre er synkende. På tirsdagens meningsmåling for VG og TV 2 går Høyre tilbake 5,5 prosentpoeng til 26,0 mens Ap går frem 5 prosentpoeng og blir igjen landets største parti med 27,5 prosent av stemmene. Dette er den samme utviklingen som mandagens måling i Nettavisen viste. Også der går Høyre kraftig tilbake og Arbeiderpartiet mye frem.

— Det er en trøkk for oss, men forhåpentlig også en vekker for alle som ønsker et skifte. Utviklingen så langt viser også at et sterkt Høyre er nødvendig om løftene om lavere skatter og avgifter skal holdes etter valget, sier Foss.

Bakgrunnsmaterialet kan tyde på at Høyre ikke mister så mange velgere som tilbakegangen i oppslutning på målingene skulle tilsi. Derimot ser det ifølge Foss, ut til at tidligere gjerdesittere blant velgerne i stor grad velger Ap når de hopper ned fra gjerdet.

— En spennende utfordring, sier Foss.

Kamp mot Ap

Foss mener Høyres tilbakegang henger sammen med at partiet gjennom hele valgkampen er angrepet fra alle andre partier. Nå skal partiet slå tilbake, særlig mot Ap.

— Vi vil skjerpe tonen og rette skytset mot Arbeiderpartiets brutte løfter. I valgkamper lover Ap skattelettelse, men holder det aldri når de er i posisjon til å gjøre noe. Det er på tide at Ap står til rette for dette, sier Per-Kristian Foss.

Han viser til Ap-leder Thorbjørn Jaglands landsmøtetale i 1998 der Jagland sa at skattenivået i Norge var høyt nok og at det var på tide å stoppe nye økninger.

— Siden den gang har trykket blitt enda høyere. Det er på tide at Ap må stå til rette for egne løftebrudd, sier Per-Kristian Foss.

I Dagsavisen tirsdag smeller KrFs partileder Valgerd Svarstad Haugland døren ettertrykkelig igjen for et regjeringssamarbeid med Ap. Skal det bli aktuelt, må Ap først leve en tid i opposisjon, mener hun. Foss er forsiktig med å kommentere utspillet, men mener Hauglands synspunkt bekrefter hans teori om at det er mellom Ap og Høyre spørsmålet om regjeringsskifte står.

SLÅR TILBAKE: Per-Kristian Foss mener Høyres tilbakegang henger sammen med at partiet gjennom hele valgkampen er angrepet fra alle andre partier. Nå skal partiet slå tilbake, særlig mot Ap.
FOTO: SCANPIX