• Hvorfor ble jeg så syk, spør krigsveteran Tore Møller.

En ekspertgruppe kartlegger nå tjenesten til hundrevis av norske Golfkrig-veteraner, for å finne ut hvor mange som kan være rammet av Golfkrig-lidelser.

— De som er ansvarlige for denne giftige krigen skulle vært stilt for en krigsdomstol, sier Golfkrig-veteran Tore Møller.

— Skikkelige undersøkelser av oss skulle vært gjort allerede for 19 år siden, sier Trond Blankvandsbråten.

Konkret

Golfveteranene forventer at det kommer noe konkret ut av arbeidet til den norske ekspertgruppen, som er ledet av Bjørn Angell Knudtzen, psykiater og assisterende fylkeslege i Oppland. Gruppen sender nå ut spørreskjema til nær 500 norske Golf-veteraner.

Snart 20 år etter Golfkrigen fastslår Institute of Medicine i USA at Golfkrigsyndromet er et reelt sykdomsbilde med en rekke alvorlige symptomer. Bevisene for at mulitsymptom-lidelse har en sammenheng med tjenesten i krigen, er tilstrekkelige, sies det i den siste rapporten.

Golfkrigen gjorde hundretusener av amerikanske og allierte soldater syke i årene etterpå. Også norske soldater kan være rammet.

Tore Møller håper at ekspertgruppens arbeid nå gir konkrete svar.

— Hvorfor ble jeg så syk? Jeg ble dårlig allerede mens jeg var der nede. Det kommer garantert av tjenesten. Skal jeg vente til jeg er 80 år får jeg får endelig svar på hva denne krigen har gjort med meg? Spør Tore Møller.

Giftcocktail

Han har fått konstatert alvorlige psykiske seinskader av tjenesten, men aldri svar på hva giftcocktailen i Golfen kan ha påført ham. Tore Møller er en av de norske soldatene som oppholdt seg lengst i Golfen, i nær 15 måneder.

— Jeg kjenner meg igjen i beskrivelsene av seinskadene etter Golfkrigen, sier Møller.

Støv fra ammunisjon med utarmet uran, oljerøyk, en cocktail av vaksiner, piller mot nervegass, lavdoser av nervegass, insektmidler. Samt ekstreme og dramatiske hendelser og konstant eksistensiell angst i et område truet av gassangrep og belagt med millioner av miner. Hva har alt dette til sammen gjort med veteranene?

Trond Blankvandsbråten var i Golfen i over ett år, han også.

— Erkjennelsen fra Institute of Medicine er veldig positiv. Jeg er spent på hva som nå skjer med oss her i Norge, sier Blankvandsbråten.

Seinskadede norske Golf-veteraner føler at de ikke er blitt trodd i alle disse årene etter tjenesten.

Hva synes du om behandlingen av Irak-veteranene? Si din mening her.