– Etter samtale med Kirkedepartementet finner vi å kunne gi tillatelse til åpning av graven, bekrefter kirkesjef Knut Harald Sæth i Kristiansand overfor Fædrelandsvennen .

– På dødsleiet

Da Hugo Køhler lå på dødsleiet i Kristiansand våren 1945, skal han ha hevdet at han egentlig var erkehertug Johan Orth. Det vil si arving til Schloss Orth, Østerrikes tredje største turistattraksjon, og andre eiendommer verdt svimlende 3,5 milliarder kroner.

Etterkommerne har nå henvendt seg til parkvesenet for å få et tidspunkt for åpning av graven på Kristiansand kirkegård.

– Vi har fått en forespørsel om vi kan gjøre en jobb, og det kan vi, opplyser driftskonsulent Kurt Tange Jensen i parkvesenet. til Fædrelandsvennen .

Erkehertug eller svindler?

Slektsgranskning kan fascinere og engasjere dem som holder på med det, men noen ganger kan også andre engasjeres.

De siste to årene har en slik sak skapt stor debatt blant slektsgranskere både i inn— og utland. I Digitalarkivets debattforum har denne saken det siste året fått over 3000 debattinnlegg og er snart lest av 100 000!

Les mer om Hugo Køhler I Marianne Herfindal Johannessens artikkel: Erkehertug eller svindler?

I sin artikkel skriver hun mellom annet: Som om ikke det var nok i seg selv, har den også fått enorm mediedekning. Både BA og Fædrelandsvennen har formidlet historien om at det i Bergen og Mandal kan sitte arvinger til store eiendommer i Østerrike, inkludert tre slott.

Johann Salvatore von Toscana – sivilt navn Johann Orth

Saken dreier seg om erkehertug Johann Salvatore von Toscana, kan være identisk med en Alexander Hugo Køhler. Denne Alexander Hugo Køhler er det flere nordmenn som stammer fra.

Erkehertug Johann Salvatore, som hadde tatt det sivile navnet Johan Orth, ble forvist fra keiserdømmet da han ville gifte seg borgerlig med danserinnen Milli Strubel. Johann Orth og konen Milli satte kursen mot Sør Amerika, hvor de forsvant i et forlis ved Kapp Horn natten mellom 20. og 21. juli 1890. Johann Orth ble erklært død i 1911.

Alexander Hugo Køhler

Den tyskfødte litografen Alexander Hugo Køhler (født 1861) døde i Kristiansand i 1945. Blant hans etterlatenskaper, fant familien at deler av en selvbiografi som viste at han ”i virkeligheten” var erkehertug Johann Salvatore von Toscana, den forsvunnede Johann Orth, slektningen av den østerriske keiser Franz Joseph.

Saken førte til medieoppstyr og fikk i 1945 det etterspill, at det i domstoler både i Bergen og andre steder i landet, ble foretatt bevisopptak for om mulig bevise at Alexander Hugo Køhlers etterlatte var arvinger til både slott og annet arvegods i Østerrike. Den gang døde oppstyret rundt saken stille hen.

Følg Køhler-debatten på Digitalarkivet.

_Lenker:

Nordmenn kan være slottsarvinger i BA

Artikler om saken i Fædrelandsvennen

Les alle dokumentene om Køhler_

Hva mener du om saken? Skriv en kommentar i feltet under.