– Arbeiderne er ikke livstruende skadd. De har fått behandling på utsiden av tunnelen, opplyser operasjonsleder Tor Stein Hagen i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

Ifølge politiet skjedde ulykken 50 meter inn i det nordgående tunnelløpet i forbindelse med påfylling av betong i former oppunder tunneltaket. De to arbeiderne var nesten ferdige med arbeidet da en av formene løsnet og deiset i bakken.

– Vi har nå nedlagt arbeidsforbud på stedet og må se nærmere på sikkerheten. Vi kan ikke sende arbeidere inn i tunnelen hvis det ikke er trygt, sier Hagen.

Satt i tunnelåpningen

Politiet fikk først melding om at to eller tre personer lå livstruende skadd under betongmassene.

– Heldigvis var det ikke så alvorlig. De to arbeiderne satt i åpningen av det nordgående tunnelløpet da politiet kom til stedet. De snakket greit, sier Hagen.

Han understreker at det ikke er selve tunnelen som har rast, men at det denne gangen mest sannsynlig dreier seg om menneskelig svikt.

– Ulykken skjedde i forbindelse med nystøpning, og arbeidet er helt menneskeskapt, sier operasjonslederen.

Det er ikke kjent hvor mange personer som var inne i tunnelen da ulykken skjedde. Politiet fikk melding om ulykken fra AMK-sentralen som i sin tur hadde blitt oppringt av en privatperson. Denne personen hadde observert det vedkommende trodde var uvedkommende som hadde tatt seg inn i tunnelen.

Politiet ble varslet om ulykken klokken 18.20 og var raskt på stedet.

– Like etter var brannvesen, ambulanse og luftambulanse på plass, sier operasjonsleder Hagen.

6. juli

Entreprenørfirmaet Veidekke er engasjert for å utføre sikringsarbeidet i den 1,7 kilometer lange Hanekleivtunnelen etter at 200 kubikkmeter stein og betong løsnet fra taket i det sørgående tunnelløpet første juledag i fjor. Ingen personer ble skadd i ulykken.

Det nordgående løpet, hvor mandagens arbeidsulykke skjedde, ble stengt 19. januar etter at nye geologiske undersøkelser viste at også denne tunnelen inneholdt rasfarlige partier.

Veidekke har fått frist på arbeidet til 6. juli. Da skal ett tunnelløp åpnes for nord— og sørgående trafikk. 1. oktober skal begge løp være klare for trafikk.

- Arbeidsulykke

Vegdirektoratet betrakter ulykken i Hanekleivtunnelen som en ren arbeidsulykke. I løpet av et par uker vil granskingen av tunnelutbyggingen være klar.

– Ut ifra den informasjonen vi sitter på nå, betrakter vi dette som en ren arbeidsulykke og ikke et nytt tunnelras, sier informasjonsdirektør Sissel Faller i Vegdirektoratet til NTB. Hun understreker at Vegdirektoratet har tillit til entreprenøren Veidekke.

– Absolutt. Ellers ville de ikke ha fått jobben, sier hun.

Vegdirektoratet er i ferd med å avslutte en intern gransking av hva som gikk galt under utbyggingen av Hanekleivtunnelen. Ifølge Faller er rapporten ventet å være klar i løpet av et par ukers tid.

Til alt hell ble ingen skadd da 200 kubikkmeter stein og betong i det sørgående løpet av Hanekleivtunnelen raste ned i veibanen 25. desember i fjor. I januar ble også det nordgående løpet stengt etter at geologiske undersøkelser viste at også denne tunnelen inneholdt rasfarlige partier. Nå skal sju tunneler i Vestfold sikres bedre. Arbeidene skal etter planen være ferdig 6. juli