De pågrepne har tilknytning til fire mindre hjelpeorganisasjoner, og er siktet for hvitvasking av penger.

— Økokrim har visse opplysninger i saken som kan indikere visse tilknytningspunkter til enkeltpersoner eller virksomheter som igjen via flere ledd kan knyttes til undersøkelser som nå pågår internasjonalt mot terrororganisasjoner, sa nestleder Erling Grimstad i Økokrim på en pressekonferanse lørdag.

Han understreker at det ikke finnes belegg for å si at det finnes terrorister i Norge, men at Økokrim nå etterforsker om det finnes noen i Norge som kan tenkes å finansiere slik virksomhet i andre land.

Utbytte fra kriminalitet

De sju pågrepne personene er alle norske statsborgere, men de fleste av dem er av somalisk opprinnelse.

De pågrepne har tilknytning til fire mindre hjelpeorganisasjoner som i perioden fra 1. juli til 2. oktober i år har sendt til sammen 16 millioner kroner ut av Norge.

De sju personene er siktet etter straffelovens paragraf 317, som sier at det er straffbart å motta eller ha annen befatning med utbytte fra straffbare handlinger. Økokrim mener de har skjellig grunn til mistanke om at deler av de 16 millionene stammer fra kriminelle handlinger, men ifølge Grimstad har de ingen konkrete bevis for dette.

Beslagla dokumenter

— Det at dette handler om hjelpeorganisasjoner gjør arbeidet ekstra vanskelig. Vi vil gjøre vårt for å hindre skadevirkninger overfor det som helt sikkert er godt nødhjelpsarbeid, men noe kan ha havnet i andre lommer, sier Erling Grimstad.

Aksjonen fredag forløp ifølge Økokrims nestleder rolig og kontrollert. På de 13 stedene Økokrim og andre politienheter foretok razzia ble det beslaglagt dokumenter, mobiltelefoner og pengebeløp som Grimstad betegner som "ikke ubetydelige".

De sju pågrepne personene fremstilles for varetektsfengsling lørdag.