BT skrev i går at bergensskoler kan bli stengt på grunn av manglende vedlikehold. Fridalen, Ny-Krohnborg, Rå og Slettebakken skoler var alle i faresonen.

— Mange har luftsveisplager. En elev må ta allergitabletter hver dag fordi det er muggsopp og fuktskader i skolebygningen. Da sommerferien startet, sluttet han med pillene. Nå må han begynne igjen, sier Ny-Krohnborg skoles undervisningsinspektør, Per Dagfinn Larsen.

Trenger et opprør

Larsen har selv gått på allergimedisin på grunn av dårlig inneklima.

— Et av rommene her måtte stenges av arbeidstilsynet, og da lokalpolitikere var her for noen år siden sto de bare utenfor og kikket inn, sier han.

Larsen har sett at politikerbesøk ikke har hjulpet, og etterlyser større engasjement fra foreldre.

— Det er de som har makt til å påvirke politikerne. Hvis de står sammen og gjør opprør ville det kanskje hjulpet, oppfordrer han.

I går var tidligere utdanningsminister Trond Giske (Ap) på befaring på den verneverdige skolen, og han var sjokkert over tilstanden.

- Trenger ti milliarder til

På et av skolens loft, der elevbøker og annet papir lagres, er skråtaket pill råttent. Bøkene som ligger inntil er dekket med plast, men en kladdebok har falt utenfor. Den er sleip og full av brune flekker.

— Jeg visste at det sto dårlig til med skolen, men dette her tok kaka, sier Giske.

Det er seks milliarder kroner igjen av de 15 milliardene Stortinget i 2001 ga som rentefrie lån til kommunene slik at skolene kunne pusses opp. Pengene må brukes opp innen 2010. Bergen har allerede brukt 456 millioner kroner av de 568 millionene som kommunen har fått øremerket til skoleoppussing.

Bergen ligger an til å bruke opp resten om få år.

Giske mener potten bør økes.

— Vi trenger minst ti milliarder til, sier han.

Men rektor Berit Strand Karlsen er ikke kresen.

— Vi ønsker oss oljepenger, men er fornøyd med oljemaling, ler hun.