Inger Lise Hansen vil endre partiets Israel-politikk og sier ja til borgerlig vigsel av homofile.

— Dette er uttalelser som sjokkerer her. Også fordi vi er i gang med en strategiprosess samtidig som partiprogrammet ligger fast, sier partiets første nestleder Dagrun Eriksen til Aftenposten.no.

KrF var i helgen samlet til lokalpolitikerkonferanse i Stavanger. Søndagens store samtaleemne ble Aftenpostens intervju med andre nestleder Inger Lise Hansen. Der tar hun til orde for en ny politikk overfor Israel, sier ja til borgerlig vigsel av homofile og går inn for å opprette polutsalg i hver kommune. I tillegg sier hun ja til EU og fronter ønsket om å fjerne partiets spesielle bekjennelsesparagraf.

— Jeg ønsker ikke å forsøke å stanse slike utspill, men akkurat nå er det ikke dette partiet er opptatt av. Det blir forvirrende om vi skal diskutere strategi og politikk samtidig, sier Eriksen, som leder strategiutvalget i partiet.

- Gjelder fortsatt

Inger Lise Hansen medgir at hun har fått blandede reaksjoner på uttalelsene.

— Mitt ønske var å få i gang en debatt. Jeg vil det beste for dette partiet, men vi må ikke være redde for å synliggjøre politisk uenighet, sier Hansen til NTB.

Hun vil ikke røpe hvordan partileder Dagfinn Høybråten reagerte, men medgir at de to står et stykke fra hverandre i enkelte spørsmål.

— Vi representerer et mangfold og har sterke meninger begge to. Men det lever vi godt med, sier hun.

I sin avslutningstale søndag slo Høybråten fast at partiprogrammet fortsatt gjelder, med klar adresse til Hansen. Han sa også at det er fullt mulig å splitte, rive ned og svekke partiet, men avviste at dette var ment som et spark til sin andre nestleder.

I høst gjorde KrF sitt dårligste valgt noensinne, med tillit fra usle 5,5 prosent av velgerne. Selvransakelsen er i full gang, og Inger Lise Hansen mener det er på tide å diskutere viktige veivalg. Et rausere og mer åpent KrF vil ifølge partinestlederen kunne nå en oppslutning på 10-15 prosent ved valg.

Frykter Venstres skjebne

Hansen mener det er nødvendig med en intern «realitetsorientering» når det kommer til den nye ekteskapsloven.

— En ordning med borgerlig vigsel gjør at vi i stedet kan konsentrere oss om kampen for at trossamfunnene selv skal få avgjøre hvem man vil velsigne, sier hun.

KrF-nestlederen mener partiet også bør nedtone den ensidige støtten til Israel, si nei til muren på Vestbredden og droppe forslaget om å flytte Norges ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Partiveteran og tidligere stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle, som tilhører den verdikonservative fløyen av KrF, mener Hansen er på kollisjonskurs med egne kjernevelgere.

— Det finnes haugevis av partier som står for akkurat det samme som Inger Lise Hansen. Dersom hun får gjennomslag, vil KrF lide Venstres skjebne. I stedet for å etterligne andre partier, bør KrF rendyrke egen profil, sier Sæle til NTB.

— Jeg er 100 prosent uenig med henne, men det er flott at hun heiser flagg, for alle er tjent med en åpen debatt. Jeg er egentlig ikke overrasket over det hun sier, for det er noe jeg tror hun har ment lenge, fortsetter Sæle.

Hva mener du om debatten i Kristelig Folkeparti? Diskutér saken nedenfor.